Teorētiski "Neptun" raķetes, ar kurām Ukrainai izdevās nogremdēt Krievijas Melnās jūras flotes flagmani "Moskva", priekš šāda kuģa ir "bērnu spēle" jeb mērķis, ko viegli iznīcināt pat nepielaižot sev tuvumā. Praksē gan ukraiņu veiksmīgais trieciens, gan fakts, ka kuģis tā rezultātā nogrima, nevis "aizkliboja" uz ostu, liecina par "pilnīgu bardaku", kas valda Krievijas bruņotajos spēkos. Tā raidījumā "Komandcentrs" notikumus pirms Lieldienām vērtēja bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris, viceadmirālis Gaidis Andrejs Zeibots. Viņš norādīja, ka militārā ziņā šāds zaudējums varētu būt pielīdzināms vairāku Krievijas sauszemes spēku bataljonu iznīcināšanai.

Jau vēstīts, ka 14. aprīlī Ukrainas bruņotie spēki ar divām raķetēm "Neptun" nogremdēja Krievijas kreiseri "Moskva". Krievijas līdzšinējā oficiālā versija ir, ka kuģis nogrimis kļūdas dēļ, pēc tam, kad uz tā izcēlies ugunsgrēks. Tikmēr Ukrainas puse visai detalizēti aprakstījusi kuģa nogremdēšanas operāciju, vispirms novēršot tā apkalpes uzmanību ar bezpilota lidaparātiem un tad sašaujot to ar raķetēm.

Zeibots raidījumā uzsvēra, ka šādu rezultātu radījusi abu pušu darbība. No vienas puses Ukrainas spēki "izdarīja ļoti skaistu un precīzu darbu, gan plānojot, gan ar informācijas raidīšanu, lai pretinieks secinātu, ka viņiem šādas raķetes nav". No otras puses, ukraiņiem "palīdzējis" pats kuģis "Moskva" un tā ekipāža, jo kaut tas aprīkots ar informācijas sistēmām un radiolokāciju, kam jāredz katrs potenciālais mērķis pat vairāku simtu kilometru attālumā, tas nav spējis pārtvert salīdzinoši lēnās "Neptun" raķetes. "Pēkšņi viņi neredz, ka tuvojas divas spārnotās raķetes, kuru ātrums ir apmēram 450 metri sekundē – tas ir tas pats, kas iznīcinātājs. Šī nav raķete, kurai ir divi, trīs vai četri skaņas ātrumi. Priekš šī kuģa, ja mēs runājam militārā valodā, tas ir pilnīgi normāls mērķis, kurš jāiznīcina pat neienākot tuvajā zonā. Tas nozīmē, ka uz kuģa nestrādāja, ne novērošana, ne tālākās lietas. Es atkārtošu – tas parāda, ka uz šī kuģa ir bijis pilnīgs bardaks," uzsvēra Zeibots.

Par bardaku liecinot arī notikumi pēc raķešu trāpījuma. Karakuģi ir aprīkoti ar ugunsdzēsības sistēmām un ūdensnecaurlaidīgām sienām, ar kurām iespējams izolēt cauršautās kuģa daļas. Ja tās tiek laikus aizvērtas, kuģis nenogrimst. ""Maskavai", droši vien, ka ir septiņi vai deviņi nodalījumi. Ja pat trīs no tiem ir aizpildīti ar ūdeni, kuģim ir jābūt virs ūdens, tam jāsaglabā peldspējas. Viss tas kopumā parāda, ka uz šī kuģa profesionalitāte ir bijusi tik zema, ka prātam vienkārši neaptverama. Un te atkal varam atgriezties pie tās pašas komplektācijas – kas uz kuģa dien? Obligātais dienests. Ko tas dara? Zināmo laiku, divus vai divus ar pusi gadus, pilda to, ko viņam liek. Tas nav sirdsdarbs. Un tad arī ir šāds rezultāts," skaidroja Zeibots.

Viņš piebilda, ka tādi paši secinājumi par Krievijas karavīru neprofesionalitāti izdarāmi, vērtējot sauszemes karā notiekošo, kas arī ļauj Ukrainas aizstāvjiem gūt uzvaras.

Viceadmirālis arī atsaucās uz kāda speciālista vērtējumu, kas secinājis – ja kuģi "Moskva" mēģinātu pielīdzināt sausezmes spēkiem, tā nogremdēšana būtu līdzīga vairāku sauszemes spēku bataljonu zaudēšanai "16 spārnotās raķetes, 64 S300, 32 ASAM [abas "zeme-gaiss" tipa raķetes – red.], nerunājot par visu elektroniku un citām lietām – tas ir drausmīgs trieciens," vērtēja Zeibots.

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:

Zeibots pauda pārliecību, ka jūras spēkiem ir liela nozīme Krievijas iebrukumā, jo ir redzams, ka sauszemes spēki nav spējuši sasniegt savus mērķus, bet jūras blokāde ir ļoti svarīga apgādes operācijām. Vienlaikus, arī Krievijas jūras spēku darbībā ir acīmredzams "vecais standarts", jaunu domu un risinājumu trūkums.

Jautāts, kādēļ tā arī nav piepildījušies paredzējumi par mēģinājumu izsēdināt plašu desantu, piemēram, pie Odesas, Zeibots atgādināja, ka mēģinājums to darīt bijis, bet tas atcelts. Oficiālais Maskavas pamatojums – jo vētra un lieli viļņi traucējuši operāciju. Neoficiālais – desantnieki atteikušies operāciju īstenot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!