Ukrainas pretuzbrukums Harkivas apgabalā turpināsies, kamēr vien izdosies virzīties uz priekšu, savukārt Krievijas informatīvajā telpā jau sākusies gaušanās par lielajiem zaudējumiem, raidījumā "Komandcentrs" pauda Zemessardzes štāba virsnieks kapteinis Jānis Slaidiņš.

Ukraina par pretuzbrukuma sākumu Hersonas apgabalā paziņoja 29. augustā, taču vēlāk kļuva zināms, ka vērienīga operācija notiek arī Harkivas apgabalā, kur okupantu spēki īsā laikā padzīti no plašām teritorijām. Kopš septembra sākuma ir atbrīvoti vairāk nekā 6000 kvadrātkilometri Ukrainas teritorijas un Harkivas apgabalā atkarotas vairāk nekā 300 apdzīvotas vietas.

Uz jautājumu, vai Ukrainas spēku veiksmīgais pretuzbrukums turpinās, Slaidiņš skaidro, ka Ukrainas militārā vadība, domājams, ir paredzējusi šādu scenāriju un turpinās uzbrukumu, kamēr vien būs virzība uz priekšu.

"Šajā gadījumā pavisam vienkārši – kamēr ripo uz priekšu, ir jāiet. Es domāju, ka ukraiņu Ģenerālštābs ir paredzējis šādu gadījumus, sadalot [uzbrukumu] pa fāzēm. Ja uzbrukums iet uz priekšu – tas turpinās," skaidro Slaidiņš.

Krievijas spēkiem nespējot turēties pretī uzbrukumam, tie sākumā atkāpās, bet tad atkāpšanās pārvērtās bēgšanā, ieskicē Slaidiņš. Visiem aptuveni 10 tūkstošiem okupantu karavīru Izjumas grupējumā ar vienu tiltu bija par maz, tāpēc karavīri pameta visu tehniku un grupiņās patstāvīgi šķērsoja upi, viņš turpina.

Pēc plašajiem zaudējumiem jau tagad ir skaidrs, ka krievi vairs nevar uzbrukt Slovjanskas un Kramatorskas virzienā, kas ir viena no viņu prioritātēm visa Doneckas apgabala iekarošanai, secina Slaidiņš.

Savukārt Doneckas sekorā okupanti vēl mēģina uzbrukt, taču uzbrukumi vairs nav tādi kā pirms mēneša vai trim nedēļām, turpina eksperts. Tikmēr uz Krieviju izgājušajām okupantu vienībām ir nepieciešams laiks, lai pārgrupētos un sagatavotos turpmākām kaujām.

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:

Krievijas spēki uzķērās uz Ukrainas infokaru par primāro pretuzbrukumu dienvidos un galvenās kaujasspējīgākās vienības no Ukrainas austrumiem pārveda uz dienvidiem. Ukraiņi izmantoja šo situāciju, lai uzplēstu fronti, bet krievi mirkli nogulēja.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!