Valmieras vasaras teātra festivāls, kurā skatītāji var baudīt neierastās vietās un formās īpaši festivālam radītus darbus pilsētvidē, šogad veltīts brīvdomības tēmai. Spēja brīvi domāt, būt atraisītam savā domāšanā, pašreizējo pārmaiņu laikā ir īpaši aktuāla, raidījumā "KultūrKlubs" atgādināja festivāla direktors Reinis Suhanovs.

"Pandēmija un vakcīnas raisīja pārdomas, cik brīvi mēs esam savās izvēlēs, cik vērtīgi ir būt savādāk domājošam un kur iestājas robežas pret sabiedrību un valsti. Vienlaikus Krievijas asiņainais karš Ukrainā arī mūsu sabiedrībā iekurina šīs idejas un mums ir svarīgi būt spējīgiem uz savu viedokli un domu," skaidro festivāla veidotājs.

Festivāla apmeklētājiem būs piedāvāta daudzveidīga programma – katrs varēs atrast savai gaumei ko tīkamu un arī "pagaršot" kaut ko jaunu. Šogad svētki Valmierā būs arī ļoti muzikāli, un viens no skaļākajiem festivāla pasākumiem būs "Citu dziesmu svētki", kuru idejas autors ir Jēkabs Nīmanis.

"Citu dziesmu svētkos" izskanēs dažādas izaicinošas tēmas, liekot domāt, no kurienes radušās niknas dziesmas un kas ar mums notiek, jo nekomerciālā mūzika ir ne tikai par mīlestību un "ziedu pļavām", bet arī nepatīkamām emocijām, kuras sabiedrība piedzīvo, bet par kurām visbiežāk izvairās runāt, skaidro režisors Mārtiņš Meiers.

Festivāla veidotāji arī cenšas lauzt uzskatu, ka izrādes bērniem ir "zemākas kategorijas māksla", tāpēc neatņemama festivāla sastāvdaļa ir Bērnu un jauniešu teātra institūts. Bērnu izrāžu veidošana un iedziļināšanās ļauj saprast, kā vispār runāt ar bērniem par jebko, neveidojot mākslīgu "burbuli" un nemēģinot pasargāt no smagiem tematiem, uzsver raidījuma viesi.

""Pasaules gals un citas blēņas" bija izrādes nosaukums pagājušā gada festivālā. Un kurš to varēja domāt, ka šogad par pasaules galu un citām blēņām mums būs jārunā ar saviem bērniem," norāda Suhanovs. Meiers papildina, ka reizēm tieši pieaugušais ir tas, kuram ir bail runāt, kamēr bērniem piemīt lielāka brīvdomība.

Valmieras vasaras teātra festivāls pozicionējas kā ģimenes notikums, tāpēc tajā iederas arī bērni, zīdaiņi un suņi, ļaujot piedzīvot izrādes visiem kopā un pēc tam tās pārrunājot. "Tas arī ir tas vasaras teātris – viņā nav akadēmiskuma, nav noteikumu. Tās ir sarunas!" saka Suhanovs.

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:

Šogad festivāla programma būs ir arī ļoti muzikāls, tāpēc festivāls būs kā ballīte – pa dienu teātra izrādes un teātris, bet vakarā tiks atvērts Valmieras vasaras teātra festivāla sporta un atpūtas klubs "Bohēma", kurā saimniekos Mārtiņš Mielavs. Klubs durvis vērs jau šajā nedēļas nogalē, kad Valmierā uzstāsies "Prāta vētra", stāsta Suhanovs.

""Citu dziesmu svētki", būs īpaši ar to, ka koris dziedās dziesmas, kuras nekad nav bijušas oficiālās lielās tautas manifestācijās, bet ir ļoti nozīmīgas paaudzei, kura auga deviņdesmitajos un 2000.gadu sākumā, un kuras veidoja cilvēkus, kas patlaban sāk noteikt sabiedrības kārtību," skaidro režisors Mārtiņš Meiers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!