Augusta sākumā Latvijas Nacionālais teātris svinīgi atklāja 104. sezonu un izziņoja gaidāmās 11 pirmizrādes, kuras veidojuši astoņi režisori un kuru vidū būs arī izrādes bērniem un jauniešiem. Taču par lielāko jaunumu šajā sezonā kļuva atzītā režisora Elmāra Seņkova kļūšana par teātra māksliniecisko vadītāju. Lai pastāstītu par Nacionālā teātra nākotnes plāniem un radošajām ambīcijām, kā arī to, ar kādiem taupības pasākumiem teātris plāno pārlaist gaidāmo ziemu, "Kultūrklubā" viesojās Nacionālā teātra direktors Jānis Vimba un mākslinieciskais vadītājs Elmārs Seņkovs.

Elmārs Seņkovs, kurš Nacionālajā teātrī veidojis pavisam 16 izrādes, tostarp arī pagājušā gada “Spēlmaņu nakts” favorīti – Raiņa “Pūt, vējiņi” iestudējumu, kļuvis par pirmo Nacionālā teātra māksliniecisko vadītāju pēc 11 gadus ilga laika perioda, kurā teātris funkcionēja bez šāda speciālista. “Tā bija apzināta izvēle, par kuru domāju jau vairākus gadus. Tas būtu noticis jau ātrāk, taču pandēmijas apstākļos nešķita pareizi mākslinieciskajam vadītājam uzgrūst papildu problēmas,” par Seņkova piesaistīšanu stāsta Jānis Vimba. Tikmēr pats Seņkovs atzīst, ka Nacionālajā teātrī jūtas kā mājās, un ir “izaudzis” līdz šādam amatam.

“Mums jāņem talkā šī teātra enerģētika un jāveido jaunas idejas,” par savām nākotnes iecerēm stāsta Seņkovs, piebilstot, ka ir svarīgi domāt arī par to, kādu teātri vēlas redzēt skatītājs. Viņš vēlas īpaši pievērsties arī jaunu pašmāju oriģināldramaturģijas darbu iestudēšanai: “Mums ir brīnišķīgi autori, un mūsu uzdevums ir viņus prezentēt plašākai publikai.” Seņkovs un Vimba vēlas arī piesaistīt jaunus režisorus un aktierus, kuriem jāuzticas un jādod iespēja veidot izrādes. “Teātrim jābūt atvērtam, jo slēgta organizācija izirst un stagnē. Manā pieredzē veiksmīgākie projekti bieži ir tie, kuros iesaistās cilvēki no malas,” norāda Seņkovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!