Nupat aktrise un runas pedagoģe Zane Daudziņa kļuvusi par asociēto profesori, bet viņas promocijas darbs par aktiera runas specifiku 21. gadsimta latviešu teātrī nu izdots grāmatā. Raidījumā "KultūrKlubs" viņa atklāj – šis dzīves posms noslēdzies ar atvieglojuma sajūtu, tomēr nav gribējies, lai padarītais iegulst putekļainā plauktā. Viņu gandarī, ka ir cilvēki, kas grāmatu jau paspējuši izlasīt no vāka līdz vākam un daudzo gadu darbs nav bijis veltīgs.

Daudziņa uzskata – potenciāls attīstīt savu balsi ir ikvienam, turklāt tas ar kalpot kā instruments, lai celtu savu pašapziņu. Savukārt apmācos topošos aktierus Kultūras akadēmijā, viņa ir gandarīta jaunos talantus redzēt ilgākā attīstības posmā – no sākuma četrus gadus mācību laikā un pēc tam jau arī darbojoties uz skatuves dažādos teātros.

Viņa arī saka, diemžēl mūsdienu aktieri vairs nerunās tiks skaisti un skaidri, kā to dara vecmeistari, jo viņi nav spiesti to darīt katru vakaru. Atšķiras gan telpas un apstākļi, kur izrādes tiek spēlētas, gan dramaturģiskais materiāls. Daudziņa uzskata – mūsdienās notiek aktiera runas degradācija. Turklāt pie šāda secinājuma nonākuši speciālisti jau pirms pārdesmit gadiem gan Eiropā, gan Amerikā, gan arī Krievijā, kur teātra māksla ir īpaši kopts un tradīcijām bagāts kultūras žanrs. "Valoda tiek nonivelēta līdz kritiskumam," saka Daudziņa.

Raidījumā aktrise stāsta arī par savu zīmīgo ekrāna lomu – Helēnu – seriālā "Ugunsgrēks", kas pie skatītājiem atgriezīsies jau pavisam drīz pēc piecu gadu pārtraukuma. Viņa uzskata – seriāls ir izklaidējošs un pat kaut kādā mērā dziedējošs, novēršot uzmanību no ikdienas rūpēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!