Uz nākamā Valsts prezidenta amatu politiskās partijas Latvijā izvirzījušas trīs kandidātus, un visi no tiem kā būtiskāko min valsts drošību un piederību NATO un Eiropas Savienības valstu saimei. Bet kā atšķiras kandidātu izpratne par prezidenta lomu un kāds ir viņu redzējums par citiem valstij būtiskiem jautājumiem? Par prioritātēm, mērķiem un sociālpolitikas aktualitātēm "Delfi TV" raidījumā "Nākamais, lūdzu!" diskutēja visi trīs Valsts prezidenta amata kandidāti – Elīna Pinto, Uldis Pīlēns un Edgars Rinkēvičs.

Jaunu Latvijas Valsts prezidentu Saeima vēlēs 31. maijā. Vēlēšanas būs atklātas, bet to iznākums ekspertu vērtējumā ir grūti prognozējams, jo koalīcijai nav izdevies vienoties par vienotu kandidātu.
Sabiedrība tiešā veidā prezidenta vēlēšanu iznākumu ietekmēt nevar, taču ar tās viedokli Saeimas deputātiem būtu jārēķinās, balsojot par kādu no kandidātiem. Lai iepazītu kandidātus, “Delfi TV” raidījumu ciklā “Nākamais, lūdzu!” piedāvā intervijas ar visiem trim kandidātiem, kā arī īsi pirms vēlēšanām – diskusiju, kuru vada žurnāliste Alina Lastovska.

Debatēs kandidāti aizstāvēs savu redzējumu par to, kurp jāvirzās Latvijas valstij, kā uzrunāt sabiedrību un aizstāvēt tās intereses starptautiskajā arēnā.

Kā ziņots, 11. aprīlī pirmais savas ambīcijas kļūt par Valsts prezidentu pieteica uzņēmējs Pīlēns, kurš deviņdesmito gadu beigās darbojies “Tautas partijas” valdē un pērn atgriezies politikā, pirms 14. Saeimas vēlēšanām nodibinot politisko partiju apvienību "APVIENOTAIS SARAKSTS - Latvijas Zaļā partija, Latvijas Reģionu Apvienība, Liepājas partija", kas arī virza viņu prezidenta amatam.

Dienu pēc tam, kad līdzšinējais Valsts prezidents Egils Levits paziņoja, ka uz otru termiņu amatā tomēr nekandidēs, “Jaunā Vienotība” izvirzīja savu kandidātu – vienu no partijas līderiem, vairāk nekā 10 gadus ārlietu ministra amatā pavadījušo Edgaru Rinkēviču. Savu kandidātu izvirzīja arī opozīcijā esošā partija “Progresīvie”, kas Valsts prezidenta amatā vēlētos redzēt bijušo Eiropas Latviešu apvienības vadītāju Elīnu Pinto.

Lai iepazītu kandidātus, piedāvājam noskatīties “Delfi TV” intervijas viens pret vienu ar PīlēnuRinkēviču un Pinto.

Raidījuma epizodes ir pieejamas arī Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!