Latvijā būtu nepieciešama plaša diskusija par eitanāzijas legalizāciju, turklāt tai būtu jānotiek pirms šāds jautājums nonāk Saeimas darba kārtībā. Šādu viedokli otrdien raidījumā “Spried ar Delfi” pauda deputāte Janīna Kursīte-Pakule (NA), kuras vadītā Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija pagājušajā nedēļā noraidīja vairāk nekā 10,5 tūkstošu cilvēku parakstīto kolektīvo iesniegumu par eitanāzijas legalizāciju Latvijā.

Skaidrojot iemeslus, kādēļ komisijas deputātu balsojums bija noraidošs, deputāte kā vienu no tiem minēja faktu, ka iniciatīva, kuras iesniedzējs bija Pēteris Buks, bijusi ļoti lakoniska. Atbildot uz Rīgas Stradiņa universitātes lektora Ivara Neidera repliku, ka iniciatīvas noraidīšana notikusi bez pienācīgi plašas diskusijas un neiesaistot, piemēram, pacientu organizācijas, Kursīte-Pakule uzsvēra, ka par iniciatīvu vēl jālemj Saeimas plenārsēdē un tās noraidīšana atbildīgajā komisijā nav uzskatāma par necieņu pret tās iesniedzēju vai parakstītājiem.

“Kantar” aptauja liecina, ka atbalstu iniciatīvai par eitanāzijas legalizāciju Latvijā pauduši 63% respondentu. Neiders raidījumā “Spried ar Delfi” atklāja, ka Rīgas Stradiņa universitātes rīcībā ir vēl kāda pietiekami reprezentatīva aptauja, kas apliecina, ka lielākā daļa iedzīvotāju “patiesībā atbalstītu to, ko mēs sauktu par brīvprātīgu eitanāziju noteiktos gadījumos”.

Piedāvājam noskatīties raidījuma nozīmīgākās epizodes:



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!