Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

"Es mēdzu teikt, ka es vienmēr jūtos sagatavota uz visu, bet atzīšos godīgi – šī attieksme no tik daudz cilvēkiem mani tiešām pārsteidza," tā raidījumā "Spried ar Delfi", jautāta par lielo vakcīnskepticisma izplatību Latvijā, atzina bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Viņa aicināja atcerēties, ka "mums ir jādomā par valsts kopējo veselību un drošību, un mēs daudz ko darām, ko spontāni nedarītu, lai respektētu citu cilvēku tiesības".

"Man tā ir dziļākā dzīves mistērija," cilvēku bailes vakcinēties pret Covid-19 komentēja bijusī prezidente. Viņa atsaucās uz jau vidusskolā apgūto par baku un citu slimību potēm, kas šo slimību izplatību samazināja. "Piemēram, es bērnībā gandrīz nomiru ar masalām. Vēlāk masalas ar vakcīnām tika gandrīz iznīdētas kā slimība, izņemot, kad bija jau ļaudis, kas negribēja savus bērnus vakcinēt. Tā bija viena no slimībām, no kurām bija ļoti nopietnas sekas – tu varēji palikt akls, kurls, nomirt," atgādināja Vīķe-Freiberga.

Prezidente uzsvēra, ka, piemēram, Kanādā bērnus jau uzreiz pēc dzimšanas slimnīcā automātiski vakcinē pret dažādām slimībām, tādēļ viņu nebeidz pārsteigt, ka cilvēki nesaprot vakcīnu kā preventīvās medicīnas lomu.

Jautāta par to, vai Latvijā vajadzētu ieviest obligātu vakcināciju pret Covid-19, Vīķe-Freiberga atzina, ka "mums ir jādomā par valsts kopējo veselību un drošību, un mēs daudz ko darām, ko spontāni nedarītu, lai respektētu citu cilvēku tiesības". Viņa atgādināja, ka brīvība nozīmē iespēju izpausties pēc vēlmēm un pārliecības, bet "mana brīvība apstājas tur, kur tavējā sākas".

Pilnu intervijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!