Latvijas "starta pozīcija" Covid-19 vilnim šoruden ir neizdevīga, jo sezonu sākam ar aptuveni divreiz augstāku saslimstību nekā vidēji Eiropā, jo vasarā saslimstības pieaugums Latvijā, salīdzinot ar Eiropas Savienības valstīm, aizkavējās, ceturtdien raidījumā "Spried ar Delfi" sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Saslimstība Latvijā noteikti turpinās augt, turklāt sākotnēji jau redzams pirmais pieaugums skolēnu vidū, kam, visticamāk, sekos vecāku un citu pieaugušo saslimšana. Pirmais saslimstības līmeņa pieaugums Latvijā bijis augustā un tas samērā mierīgi pārdzīvots, nenoslogojot slimnīcas, taču rudenī arī skolotāju streiks no tā īpaši nepasargās, atzina Perevoščikovs.

 Imunizācijas Valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska raidījumā atgādināja, ka vakcinācija var nepasargāt no saslimšanas, bet slimības gaita ir krietni vieglāka. Viņa arī atzina, ka "garais kovids" kļuvis par tādu kā "modes slimību", līdzīgi kā iepriekš ilgstošs nogurums, koncentrēšanās grūtības un citas veselības likstas tikušas noveltas uz Laimas slimību. "Garais kovids", nenoliedzami, pastāv un tiek pētīts, taču tas sastopams mazāk nekā 10% gadījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!