Ja Krievija izraisīs kodolkatastrofu Zaporižjā, tad NATO būtu jāreaģē – viņi jau ir paziņojuši, ka būs reakcija no Rietumvalstīm, gan nesakot, kāda tā būs. Tiek runāts, ka varētu "iedarbināt 5.pantu", bet būtībā tas nozīmē Trešo pasaules karu, raidījuma "Spried ar Delfi" ceturtdien atzina Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) kapteinis, Zemessardzes štāba virsnieks Jānis Slaidiņš.

Viņš sacīja, ka Zaporižjas atomelektrostacija (AES) Krievijai stratēģiski ir ļoti vajadzīga, jo tās elektroenerģiju okupācijas vara "gatavojas zagt un novirzīt uz Krimu", veidojot jaunas elektrolīnijas un apakšstacijas. Jārēķinās, ka Krievija turpinās šo AES izmantot šantāžai, lai dabūtu sev kādus labumus.

Galvenās ieroču sistēmas, kas atklāj uguni ap AES, ir artilērijas sistēmas un strēlnieku ieroči, bet tās neskar vietas, kas varētu izraisītu lielu katastrofu. Trīs galvenie riski ir iespējamie reaktora dzesēšanas sistēmas traucējumi, rezerves barošanas sistēmu bojājumi un personāls – tie ir ukraiņi, kas tur atrodas un strādā zem automātu stobriem, skaidroja Slaidiņš.

Arī Valsts vides dienesta (VVD) Radiācijas drošības centra direktore Dace Šatrovska uzsvēra, ka AES reaktoram būtiskākā ir dzesēšanas sistēma – jo, ja iekārta sakarst un kust, var sekot sprādziens. Zaporižjas AES situācija ir atšķirīga no tā, kāda bija Černobiļā, jo tā Zaporižjas drošības sistēmas ir daudz labākas. "Ja arī kas notiktu, apdraudējums būtu mazāks," sacīja Šatrovska.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!