Somijas valdošā Sociāldemokrātu partija sestdien izteikusi atbalstu valsts dalībai NATO, kas nozīmē, ka Somijas parlamentā tagad pastāv plaša vairākuma atbalsts dalībai NATO. Sagaidāms, ka drīzumā līdzīgu lēmumu pieņems arī Zviedrija. Kā tas ietekmēs NATO, Rietumvalstu attiecības ar Krieviju un drošības situāciju Eiropā kopumā – par to pirmdien, 16.maijā, raidījumā "Spried ar Delfi" žurnāliste Alina Lastovska sarunājās ar NATO ģenerālsekretāra vietnieci publiskās diplomātijas jautājumos Baibu Braži. Raidījumā piedalījās arī "Delfi" ārzemju ziņu žurnālists Toms Ģigulis.

Berlīnē nedēļas nogalē tikušies NATO dalībvalstu ārlietu ministri, lai apspriestu alianses ilgtermiņa stratēģiju savā nostājā pret Krieviju, kā arī Somijas un Zviedrijas gaidāmo pievienošanos blokam.

Šajā sanāksmē plānots arī noslēgt debates par NATO stratēģisko koncepciju, kuras galīgo versiju plānots apstiprināt jūnijā alianses samitā, kas notiks Madridē. Paredzēts, ka šim dokumentam jāatspoguļo jau ilgu laiku pieaugošā spriedze attiecībās ar Krieviju, kas cita starpā ietver tālāku NATO klātbūtnes palielināšanu Austrumeiropā.

Tikmēr Maskava joprojām izvērtē, kādi pasākumi būtu veicami valsts drošības stiprināšanai, ja Somija un Zviedrija pievienosies NATO.

Par NATO paplašināšanos, drošības situāciju Eiropā, alianses spēku klātbūtnes palielināšanu Baltijas valstīs un citiem tematiem runājām raidījumā.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!