"Reālistiskāks mērķis ir nevis pilnībā izskaust šo vīrusu, lai viņš pilnībā pazustu no zemes virsas, kam ir pagrūti šobrīd noticēt, taču panākt, lai šis vīruss ir ļoti, ļoti ierobežots," tā raidījumā "Spried ar Delfi" komentējot pieļāvumus, ka ar laiku Covid-19 kļūs par tikpat ierastu vīrusu kā gripa un pret to vajadzēs vakcinēties katru gadu, pauda Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) profesors Ģirts Briģis.

RSU Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadošais pētnieks "Spried ar Delfi" skaidroja, ka šobrīd galvenais mērķis ir panākt, lai vīrusa uzliesmojumi būtu kontrolējami, epidemioloģiski izsekojami un izolējami. "Tas nozīmē – daži gadījumi, kas iekļaujas dažos desmitos. Tāpēc epidemiologi arī lieto rādītāju, ka vēlams būtu, ka mazāk par 30 vai 20 uz 100 tūkstošiem gadījumu divu nedēļu laikā," norādīja Briģis.

"Tādā gadījumā ir iespēja šo slimību ierobežot un neļaut viņai aktīvi izplatīties," viņš piebilda, neslēpjot, ka šobrīd nav liela pamata domāt, ka neilgā laikā Covid-19 varētu izzust pavisam kā tas noticis ar vairākām citām infekcijas slimībām.

Tas nozīmējot arī, ka vismaz kādu laiku vakcīnas, kas radītas, lai novērstu smagu saslimšanu ar Covid-19 un vīrusa izplatīšanos, būs jāpielāgo jaunu vīrusa formu radītas saslimšanas ierobežošanai, savukārt iedzīvotājiem būs nepieciešams regulāri vakcinēties.

Piedāvājam noskatīties raidījuma nozīmīgākās epizodes:

Profesors komentēja, vai vīrusa mutācijas ir kā "Černobiļas lapsa ar divām galvām", vai arī normāla parādība – .Viņš arī skaidroja, kādēļ tieši Covid-19 izraisošā vīrusa mutāciju šobrīd pasaulē ir tik daudz – 04:11.

Briģis bija skeptisks pret cerībām, ka vīruss pats no sevis varētu izzust, tomēr pieļāva, ka tā izplatībā būtiska loma būs gadalaikiem – .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!