14. Saeimas Prezidijā varētu būt pārstāvēti "Jaunā Vienotība" (JV), Apvienotais saraksts (AS), Nacionālā apvienība (NA), kā arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Progresīvie", raidījumā "Spried ar Delfi" sacīja JV Saeimas frakcijas vadītājs Ainars Latkovskis.

Kopumā Prezidijā būs pārstāvēti pieci politiskie spēki, tātad mazāk nekā 14. Saeimā ievēlēto frakciju skaits. Politiķis Jānis Dombrava (NA) raidījumā "Kāpēc" iepriekš pauda: "Par jautājumu, kas sēdēs Saeimas prezidijā, mans viedoklis ir, ka Rosļikova partijai [Stabilitātei!] tur nebūtu jābūt, neskatoties uz to, ka viņiem teorētiski ir vairāk mandātu nekā "Progresīvajiem". Bet tad labāk, lai tur ir "Progresīvie" nekā Rosļikovs."

Latkovskis, komentējot Dombravas viedokli, norādīja, ka tam piekrīt, un Prezidijā varētu būt pārstāvēti arī "Progresīvie" un ZZS. "Izskatās, ka loģika ir tajā," šādu iespēju komentēja politiķis Māris Kučinskis (AS), kurš gan piebilda, ka pagaidām par šo jautājumu netika diskutēts.

Savukārt Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) atgādināja, ka parlamentā šodien tikās jaunajā sasaukumā ievēlēto politisko partiju un partiju apvienību pārstāvji, lai vienotos par 14. Saeimas pirmās sēdes sasaukšanu un citiem organizatoriska rakstura jautājumiem.

Taujāta, kurš jaunajā sasaukumā Saeimas sēžu zālē ieņems pašreizējās "Saskaņas" deputātu vietas, Mūrniece atbildēja, ka "katrs politiskais spēks ieņem savas vietas". Viņa sacīja, ka kreisajā Saeimas sēžu zāles pusē, kur šajā sasaukumā darbojas "Saskaņas" deputāti, 14. Saeimā strādās "Stabilitātei!", tad "Progresīvie" un "Latvija pirmajā vietā" (LPV). Tālāk sekos ZZS vietas, centrā sēdēs JV deputāti, bet labajā pusē būs AS un NA deputātu vietas.

Saskaņā ar Satversmi jaunievēlētā Saeima sanāk uz pirmo sēdi novembra pirmajā otrdienā, līdz ar to 14. Saeima uz pirmo sēdi sanāks 1. novembrī.

Visu raidījumu var skatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!