"Mēs redzam svētkus gana garus, tādus svētku notikumus, kuri nepulcē vienkopus daudzus cilvēkus," tā ceturtdien radījumā "Spried ar Delfi" atzina XII Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku izpilddirektore Agra Bērziņa. Viņa norādīja: "Šie būs pilnīgi netradicionāli svētki."

Paredzams, ka svētki varētu notikt trīs mēnešu garumā – gan Rīgā, gan reģionos. Šobrīd rīkotāji sadarbojas ar Slimību profilakses un kontroles centru, Valsts policiju, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, Veselības inspekciju un Veselības ministriju, izstrādājot nosacījumus, pie kādiem svētki patiešām varētu notikt.

Jau ziņots, ka XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīcības komiteja un Dziesmu svētku padome pagājušajā gadā nolēma 2020. gada vasarā gaidāmos skolēnu dziesmu un deju svētkus pārcelt uz 2021. gadu.

Raidījumā "Spried ar Delfi" par gatavošanos svētkiem stāstīja arī vairāku deju kolektīvu vadītājs Mārtiņš Pēdājs, kurš sacīja: "Bērnu veselība ir pirmajā vietā, bet jādomā arī par viņu emocionālo pasauli – cik viņš ilgi sēdēs mājās pie datora?"

Piedāvājam noskatīties raidījuma nozīmīgākās epizodes:

Svētku izpilddirektore skaidroja, ka svētki tiks rīkoti trīs mēnešu garumā dažādos Latvijas reģionos un Rīgā, katrā kalendāra dienā rīkojot tikai vienu pasākumu – .

Pēdājs atbildēja uz jautājumu, kāds ir noskaņojums kolektīvos, vai viņi ir gatavi piedalīties svētkos – .

Bērziņa norādīja – ja svētki nenotiktu, 10 gadi būtu pārāk ilga pauze starp iepriekšējiem un nākamajiem Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem – .

Svētku izpilddirektore norādīja, ka lielajos svētku pasākumos maksimālais skaits varētu sasniegt 3000 līdz 4000 dalībnieku – .

Bērziņa sacīja, ka par skatītāju klātbūtni tādā izpratnē, kā tas ir bijis līdz šim, šobrīd runāt vēl ir pāragri – .

Pēdājs skaidroja, kā šobrīd – attālināti – notiek deju mēģinājumi – .

Bērziņa ieskicēja arī to, kādas izmaiņas skārušas svētku repertuāru – .

Raidījuma viesi komentēja kāda skatītāja iesūtīto komentāru "Nekādas tradīcijas tomēr nav svarīgākas par dzīviem un veseliem bērniem" – .

Pagājušogad svētkus atceļot ietaupītie četri miljoni eiro atkal ir nonākuši svētku rīkotāju rīcībā. Tomēr ne visas pašvaldības ir gatavas iesaistīties ar savu līdzfinansējumu – .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!