Sagaidāms, ka šomēnes varētu pieņemt gala lēmumu par tālāko Skultes sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa projekta virzību. Par projekta ekonomisko pamatotību, izmaksām un ietekmi uz vidi, otrdien, 14. februārī raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns sarunājās ar AS "Skulte LNG Terminal" ģenerāldirektoru Renāru Miķelsonu un vides aizsardzības organizācijas "Zaļā brīvība" klimata un ilgtspējīga patēriņa eksperti Liliju Apini.


Kā ziņots, 2022.gada septembrī Saeima pieņēma Ekonomikas ministrijas virzīto likumprojektu, kas noteica nacionālo interešu objekta statusa piešķiršanu Skultes LNG terminālim, taču valsts garantijas gāzes piegādēm caur to nesniedza. Turpmākajos mēnešos "Skulte LNG Terminal" atrada stratēģisko investoru un iesniedza valdībā priekšlikumus par vēlamajām sadarbības formām, taču nedz investora vārdu, nedz precīzas savas vēlmes uzņēmums publiski neatklāj.

Gala lēmumu par tālāko Skultes sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa projekta virzību varētu pieņemt februārī pēc projekta attīstītāju AS "Skulte LNG Terminal" iesniegto priekšlikumu izvērtēšanas, norādījis klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars (JV). Viņš teica, ka, protams, situācija gāzes tirgū mainās dinamiski un arī tīklu pieejamība gāzes transportēšanai pašlaik atrodas izmaiņu procesā.

Ja Skultes sašķidrinātās dabasgāzes termināļa attīstītāji vai stratēģiskais investors prasīs valstij neadekvātas garantijas, tad nav izslēgts, ka termināli varētu būvēt pati valsts, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Tikmēr vides aizsardzības organizācija "Zaļā brīvība" kategoriski iestājas pret LNG termināļa būvi Skultē, tā vietā iesakot valdībai mērķtiecīgāk attīstīt atjaunīgās enerģijas nozari, kā arī cieši sadarboties ar jau esošajiem Baltijas reģiona gāzes termināļiem.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!