Latvijas Slimnīcu biedrība kopā ar Veselības ministriju meklē risinājumus smagajai finanšu situācijai pacientu aprūpē Latvijas slimnīcās. Par iespējamajiem risinājumiem, un kā tie ietekmēs pacientus, otrdien, 31. janvārī raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns izjautā Latvijas slimnīcu biedrības priekšsēdētāju Jevgēņiju Kalēju un Veselības ministrijas parlamentāro sekretāri Ilzi Ortveinu (AS).

Kā ziņots, Latvijas Slimnīcu biedrība (LSB) un slimnīcu vadītāji 25. janvārī vienojās ar veselības ministri Līgu Meņģelsoni par diagnožu modeļa pārskatīšanu, kas nepieciešams, lai pacienti atbilstoši savai diagnozei varētu saņemt pēc iespējas labāku ārstēšanu, medikamentus un ēdināšanu, pēc tikšanās ar ministri pavēstīja LSB priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs.

Viņš norādīja, ka tikšanās laikā visi apzinājās, ka patlaban slimnīcām 2023. gadā piešķirtais finansējums ir vismaz trīs reizes zemāks nekā nepieciešams, lai veselības aprūpes sistēma varētu pilnvērtīgi funkcionēt, kā tas noteikts Sabiedrības veselības pamatnostādnēs. Tajās minēts, ka nepieciešamais finansējums, lai Latvijā būtu līmeņu slimnīcas un līmeņu veselības aprūpe, sastāda 305 miljonus eiro, taču valdība šobrīd tam atvēlējusi vien 85,8 miljonus eiro.

Meņģelsone uzsvēra, ka izprot inflācijas un energoresursu cenu kāpumā dēļ izveidojušos situāciju slimnīcās un cer, ka, kopīgi sadarbojoties slimnīcu īpašniekiem un ministrijai, izdosies rast labākos iespējamos risinājumus.

Līdz ar finansējuma samazinājumu slimnīcām un inflāciju, slimnīcu vadītāji aicina ārstniecības iestādēm piešķirt lielākus līdzekļus valsts budžetā vai pārskatīt finansējuma kārtību, paredzot slimnīcām iespēju šo naudu ieturēt no pacientiem.

Slimnīcas sola, ka pretējā gadījumā apkalpoto pacientu skaits un pakalpojumu pieejamība samazināsies un pieaugs maksas medicīnas apjoms.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!