Krievijas iebrukums Ukrainā mainījis mājokļu tirgu – īres dzīvokļu trūkst, pārdošanā nonāk arvien vairāk plašu sērijveida dzīvokļu, bet jaunu dzīvokļu trūkst; cilvēki meklē ekonomiskāku mitekli, bet mājokļu cenas turpina kāpt. Kādas izmaiņas energoresursu krīze ieviesīs mājokļu tirgū – par to raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns sarunājās ar bankas "Citadele" ekonomistu Mārtiņu Āboliņu un Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācijas valdes priekšsēdētāju Aigaru Šmitu.

Neskatoties uz augsto inflāciju, prognozētajām apsaimniekošanas izmaksām un ģeopolitiskās situācijas radīto nenoteiktību, nekustamā īpašuma tirgus joprojām ir aktīvs.

Ņemot vērā augošās nekustamā īpašuma cenas, aug arī summas, ko iedzīvotāji aizņemas mājokļa iegādei vai būvniecībai. Mājokļa kredītu vidējā summa šogad pirmajā pusgadā, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusgadu, pieaugusi par 15%, sasniedzot gandrīz 83 000 eiro, liecina SEB bankas apkopotā informācija.

Citā aptaujā, kas veikta jūlijā, secināts, ka pārāk augstās nekustamo īpašumu cenas ir faktors, kas 34% iedzīvotāju attur no jauna mājokļa iegādes, vienlaikus bankas "Citadele" jūlijā veiktajā iedzīvotāju aptaujā secināts, ka vispārējas dzīves dārdzības un pieaugošo mājokļa uzturēšanas izmaksu rezultātā 12% Latvijas iedzīvotāju plāno mainīt savu dzīvesvietu, meklējot lētāku mājokli. Savukārt vēl 8% gatavi veikt sava mājokļa renovāciju, lai mazinātu izmaksas ilgtermiņā, secināts bankas "Citadele" jūlijā veiktajā Latvijas iedzīvotāju aptaujā.

Kādas pārmaiņas energoresursu krīze ienesīs mājokļu tirgū un vai tā nesīs izmaiņas arī mājokļu cenās – par to runājām raidījumā!

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!