Saeima šīs nedēļas vidū plāno apstiprināt jauno valdības sastāvu, un tādējādi valdības veidošanas sarunas, kas būs ilgušas kopumā 74 dienas kopš 14. Saeimas vēlēšanām, būs vienas no garākajām Latvijas vēsturē. Vai ir cerības, ka pēc valdības izveidošanas politiķi spēs sastrādāties raitāk – par to raidījumā "Spried ar Delfi" pirmdien, 12. decembrī žurnāliste Alina Lastovska sarunājās ar politologiem – Rīgas Stradiņa universitātes Politikas zinātnes katedras docētāju Leldi Metlu-Rozentāli un Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekānu, profesoru Jāni Ikstenu.

Valdības veidošanas sarunas pavadījuši strīdi par dažādiem tematiem – gan par darbu secību, gan par jaunas ministrijas un ministra biedru amatu izveidi un citiem jautājumiem, iezīmējot nesaskaņas starp premjerministra Krišjāņa Kariņa vadīto "Jauno Vienotību" un uzņēmēja Ulda Pīlēna izveidoto "Apvienoto sarakstu".

Tomēr aizvadītajā nedēļā gan tapis zināms potenciālais ministru kabineta sastāvs, gan arī pabeigts darbs pie valdības deklarācijas un diskusijas par koalīcijas līguma galvenajiem jautājumiem. Koalīcijas līguma parakstīšana paredzēta trešdien, 14. decembrī, pulksten 9. Trešdien arī Saeima varētu lemt par valdības apstiprināšanu.

Koalīcijas pārstāvji norāda, ka deklarācija ir deklaratīvs dokuments, bet konkrētas prioritātes un darāmie darbi tiks precizēti valdības rīcības plānā.

Politiķiem vēl priekšā sarunas par 2023. gada budžetu, un politologu prognozes liecina, ka tās varētu izvērsties politiski asiņainas un ne mazāk smagas kā valdības veidošanas sarunas. Arī ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) raidījumā "Spried ar Delfi" piektdien atzina – karstākās diskusijas par izmaiņām nodokļu politikā un par to, kā naudu nopelnīt, nevis to pārdalīt, vēl ir tikai priekšā.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!