Ekonomikas ministrija plāno mainīt likumu, kas regulē, kā tiek pārvaldīti daudzdzīvokļu nami. Par to, ko iecerēts mainīt, un kā izmaiņas ietekmēs daudzdzīvokļu namu iedzīvotājus, ceturtdien, 2. martā pulksten 12.00 raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns izjautāja Ekonomikas ministrijas Mājokļu politikas departamenta direktoru Mārtiņu Auderu un Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas valdes locekli Valdi Lesiņu.

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka pašreizējā likumā, kas regulē jautājumus dzīvojamo māju pārvaldīšanas jomā, pastāv daudz ar dzīvokļu īpašnieku, dzīvokļu īpašnieku kopības, kopīpašnieku, dzīvojamo māju pārvaldnieku u.c., dzīvojamās mājas pārvaldīšanā iesaistīto personu tiesībām un pienākumiem saistītu jautājumu, kuru regulēšanai ir nepieciešama lielāka detalizācija. Tāpat dzīvojamo māju pavaldīšanas jomā Augstākās tiesas Senāts ir taisījis vairākus spriedumus, kuru atziņas ir būtiskas ar dzīvojamo māju pārvadīšanu saistītajos jautājumos.

Lai risinātu problemātiku attiecībā uz situācijām, kurās pārvaldniekam pēc būtības ir jāveic kreditora pienākumi, atgūstot dzīvokļu īpašnieku nesamaksātos līdzekļus par saņemto pakalpojumu, ar likumprojektu paredzēts, ka par dzīvokļu īpašniekiem un kopīpašniekiem nepieciešamajiem sabiedriskajiem pakalpojumiem dzīvokļa īpašnieks vai kopīpašnieks norēķinās ar attiecīgā pakalpojuma sniedzēju, tādējādi likumprojekts turpmāk paredz tikai tiešu norēķinu veidu ar pakalpojumu sniedzēju, bez pārvaldnieka starpniecības.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!