Vai un kas Latvijā stāvētu barikādēs šodien, ja tāda nepieciešamība rastos? Barikāžu atceres dienā 20. janvārī raidījuma "Spried ar Delfi" vadītājs Andris Auzāns meklēja atbildi uz šo jautājumu sarunā ar sociologu, sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS vadītāju Arni Kaktiņu, un Zemessardzes komandieri, brigādes ģenerāli Egilu Leščinski.

Ik gadu 20. janvārī ar dažādiem pasākumiem atceramies 1991. gada barikādes, kurās pulcējās tūkstošiem iedzīvotāju, aizstāvot neatkarīgas Latvijas valsts ideju. Galvenie objekti, ko cilvēki centās nosargāt pirms 31 gada, bija Augstākā Padome, Ministru padome, Radiomāja Vecrīgā un Radio un televīzijas centrs Zaķusalā.

Mūsdienās sabiedrības uzticība gan valdībai, gan tradicionālajiem medijiem ir ievērojami kritusies, bet Krievijas ambīcijas nostiprināt varu reģionā pieaug.

Par sabiedrībā valdošo noskaņojumu stāstīja sociologs Kaktiņš, savukārt Zemessardzes komandieris Leščinskis ieskicēja ainu, kāda ir iedzīvotāju gatavība un vēlme mobilizēties un aizstāvēt Latvijas neatkarību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!