Par karstu diskusiju tematu uz Krievijas iebrukuma Ukrainā fona kļuvis jautājums par to, vai 9. maijā būtu pieļaujami pasākumi, kuros tradicionāli daļa Latvijas sabiedrības "svin" Otrā pasaules kara beigas, kas Latvijai savukārt nozīmēja neatkarības zaudēšanu un nokļūšanu Padomju okupācijā. Atļaut, ierobežot vai aizliegt šādus pasākumus? Par to trešdien, 23. martā, žurnālists Andris Auzāns sarunājās ar biedrības "9.maijs.lv" vadītāju Vadimu Baraņņiku, Saeimas deputātu Krišjāni Feldmanu ("Konservatīvie") un vēsturnieku Kasparu Zelli.

Ierasti apjomīgākā pulcēšanās 9. maijā notiek Rīgā pie padomju armijas pieminekļa Pārdaugavā, un biedrība “9.maijs” šādas aktivitātes gribētu rīkot arī šogad – tā pašvaldībā pieteikusi publisku pasākumu un arī gājienu.

Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP) pavēstījis, ka aicinās pilsētas pašvaldības izpilddirektoru šādus pasākumus nesaskaņot, jo šāds pasākums šobrīd būtu vērtējams kā nāves svinības. Arī Valsts prezidents Egils Levits uzsvēris, ka 9. maijs ir agresorvalsts Krievijas svētki, un, pēc viņa domām, atzīmēt 9. maiju nozīmēs atbalstīt starptautisku noziegumu, un tas nav pieļaujami.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K) aicinājis ikvienu Latvijas pašvaldību, tostarp arī Rīgas, neizsniegt atļaujas 9. maijā rīkot jebkādus ar tā saukto "Uzvaras dienu" saistītos publiskos pasākumus. Savukārt viņa partijas biedrs, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns pirmdien raidījumā “Spried ar Delfi” pauda viedokli, ka šādi pasākumi 9.maijā ir amorāli un turpmāk tie būtu jāaizliedz, jo tie tiek izmantoti Krievijas propagandā, lai šķeltu sabiedrības un popularizētu savas idejas.

Stratēģiskās komunikācijas eksperte Elīna Lange-Ionatamišvili savukārt raidījumā norādīja, ka ir vajadzīgs pilnīgi jauns koncepts tam, kā mēs pieminam Otro pasaules karu, kas bijis milzīga traģēdija gan krieviem, gan latviešiem, gan vāciešiem, gan ebrejiem.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!