Iestājoties pavasarim, atsākusies ceļu būvdarbu sezona, un šonedēļ tie notiek jau 65 valsts ceļu posmos. Gandrīz puse no tiem - uz valsts reģionālajiem autoceļiem. Kur šajā sezonā gaidāmi plašākie satiksmes ierobežojumi, kas ir svarīgākie darbi, kas jāpaveic šajā sezonā un ar kādām grūtībām jārēķinās – par to ceturtdien, 19. maijā, raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns sarunājās ar VSIA "Latvijas valsts ceļi" valdes priekšsēdētāju Mārtiņu Lazdovski un uzņēmuma Satiksmes organizācijas pārvaldes direktors Māris Zaļaiskalns.

Kopējais Latvijā uzskaitīto autoceļu un ielu garums ir 70 846 kilometri, no kuriem VAS Latvijas Valsts ceļi (LVC) pārziņā ir valsts autoceļi kopumā 20 041 km garumā. Uzņēmuma pārziņā ir arī 961 tilts, kuru kopējais garums ir 31,4 km. Šogad bija paredzēts atjaunot valsts autoceļus 967 km kopgarumā, tostarp galvenos autoceļus 162 km, vietējos autoceļus 225 km, bet reģionālos 580 km garumā, savukārt būvdarbi plānoti uz 16 tiltiem.

Lazdovskis iepriekš žurnālistiem norādījis, ka valsts autoceļiem gadā nepieciešami 615 miljoni eiro ar noteikumu, ka autoceļi un tilti tiek atjaunoti normatīvos paredzētajā laikā un nav iekrājies remontu deficīts. Bet, tā kā kopš 1991. gada ik gadu autoceļu remontam un uzturēšanai piešķirtais finansējums nav bijis pietiekams, nepaveiktajiem ceļu būvdarbiem, rēķinot 2020. gada cenās, būtu nepieciešams 2,81 miljards eiro.

Šogad papildus izaicinājums ir arī būvmateriāli cenu kāpums, kas sekojis pēc tam, kad pret Krieviju vērstas sankcijas par tās iebrukumu Ukrainā.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!