Latvija 2023. gadu sāk ar ekonomikas attīstības tempa kritumu, augstu inflāciju, plašiem izaicinājumiem enerģētikas jomā, tehnisko budžetu un jaunu valdību. Ar kādiem izaicinājumiem jārēķinās ekonomikā šogad un vai jaunās valdības mērķis transformēt ekonomiku, pārejot uz inovatīvu, augstas pievienotās vērtības preču un pakalpojumu eksportu, ir īstenojams un glābs situāciju? Par to otrdien, 3. janvārī, raidījumā "Spried ar Delfi" žurnāliste Alina Lastovska sarunāsies ar Latvijas Bankas prezidentu Mārtiņu Kazāku un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierekonomikas un vadības fakultātes dekāni, profesori Elīnu Gaili-Sarkani.

Ekonomisko situāciju pasaulē un arī Latvijā šogad būtiski ietekmē Krievijas iebrukums Ukrainā. Kara dēļ pasaules ekonomiskā aktivitāte palēninās, ir traucētas piegādes ķēdes, un inflācija ir augstākā līmenī nekā vairāku iepriekšējo gadu desmitu laikā, norāda Ekonomikas ministrijā (EM).

Nenoteiktība, straujais cenu lēciens un arī apjomīgais procentu likmju kāpums ietekmē gan iedzīvotāju maciņus un patēriņu, gan arī uzņēmumu nākotnes plānus un ārējo tirdzniecību. Saskaņā ar EM prognozēm, grūtākais posms ekonomikā sācies 2022. gada nogalē, un tāds tas saglabāsies arī 2023. gada pirmajā pusē.

Kurp virzās Latvijas ekonomika, vai mums draud ieslīgšana recesijā, kas notiks ar inflāciju, bezdarbu un algām – skatieties raidījumā.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!