Kopš jūlija vidus Latvijā stājusies spēkā jauna kārtība, kā cilvēki ar invaliditāti var saņemt asistenta pakalpojumus. Par to, kā šī sistēma darbojas un kura sabiedrības daļa šim atbalsta tīklam "izkritusi cauri" pirmdien, 31.janvārī, pulksten 12.30 raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns iztaujāja Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietnieci Elīnu Celmiņu un sociālo eksperti Santu Survilu.

Jaunajai kārtībai ir vairāki ieguvumi, piemēram, tā vairs neliek sīki atskaitīties, kādiem mērķiem asistenta pakalpojumi izmantoti, bet cilvēkam tiek piešķirts noteikts stundu skaits mēnesī, ko var izmantot atbilstoši savām vēlmēm un prioritātēm. Situācija uzlabojusies arī ģimenēm, kurās ir bērns ar invaliditāti, un kopumā asistenta pakalpojumi ir kļuvuši pieejamāki.

Lai šos pakalpojumus padarītu mērķētākus, vairāk asistenta darba stundu var iegūt cilvēki ar invaliditāti, kuri strādā, mācās nodarbojas ar paraolimpisko sportu vai iesaistās citās aktivitātēs, savukārt tiem, kuriem invaliditātes dēļ tas nav iespējams, arī asistenta pakalpojums kļuvis grūtāk pieejams. Raidījumā spriedīsim, vai individuālām problēmām ir iespējami universāli risinājumi, un diskutēsim, kā labot nepilnības jaunajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!