Latvijā izsludinātā ārkārtējā situācija tiek pagarināta līdz 28. februārim, bet par uzņēmēju atbalsta programmu pagarinājumu valdība lēma otrdien. Par to, vai būtu jādomā par papildu atbalsta mehānismiem uzņēmējiem un iedzīvotājiem, kā arī kopumā par ierobežojumu ietekmi uz ekonomiku Alina Lastovska 11. janvārī iztaujāja Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītāju Uldi Rutkasti un Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētāju Krišjāni Feldmanu (JKP).

Jau ziņots, ka valdība iepriekšējā nedēļā vienojusies pagarināt ārkārtējo situāciju līdz 28. februārim, spēkā atstājot esošos Covid-19 izplatību ierobežojošos pasākumus. Tomēr jautājumu par iespējamu pagarinājumu atbalstam apgrozāmo līdzekļu granta un algu subsīdiju atbalsta programmās valdība vēl neizskatīja un varētu par to lemt otrdien.

Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotie grozījumi paredz izmaiņas apgrozāmo līdzekļu granta un algu subsīdiju atbalsta programmās, lai vienlaikus ar lēmumu par ārkārtējās situācijas pagarināšanu līdz šā gada februāra beigām valdība arī pagarinātu atbalsta saņemšanas periodu pilnībā ierobežoto nozaru komersantiem. Papildu atbalsta sniegšana komersantiem tiktu nodrošināta abu atbalsta programmu esošā finansējuma ietvaros.

Ņemot vērā valstī noteiktos ierobežojumus uzņēmējdarbībai ārkārtējās situācijas laikā, vairāku nozaru komersantiem darbība joprojām ir liegta nolūkā mazināt cilvēku pulcēšanos vietās, kur ir paaugstināts risks Covid-19 vīrusa izplatībai. Tāpēc EM rosināja pilnībā ierobežoto nozaru komersantiem pagarināt atbalsta sniegšanas periodu līdz 28. februārim.

Attiecīgi gan apgrozāmo līdzekļu grantu, gan algu subsīdiju arī par februāri varētu saņemt komersanti, kas darbojas šādās nozarēs – atrakciju un atpūtas parku darbība, cita izklaides un atpūtas darbība, azartspēles un derības, bāru darbība, citur neklasificēti profesionālie, zinātniskie un tehniskie pakalpojumi, citur neklasificētu pārējo mašīnu, iekārtu un materiālo līdzekļu iznomāšana un ekspluatācijas līzings, mākslinieku darbība, mākslas palīgdarbības, mākslinieciskā jaunrade un kultūras iestāžu darbība.

Citi atbalsta saņemšanas kvalificēšanās kritēriji un atbalsta apmēra nosacījumi abās programmās paliktu nemainīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!