Nedēļas sākumā dramatiski notikumi norisinājušies "Baltic International Bank" (BIB) ēkā Vecrīgā - izsitot ieejas durvis, tajā ielauzās policijas speciālo uzdevumu vienība, veicot izmeklēšanas darbības saistībā ar kriminālprocesu par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā. Savukārt Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pirmdien, 12.decembrī, ārkārtas sēdē nolēma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "Baltic International Bank", norādot, ka banka ilgstoši nespēj nodrošināt dzīvotspējīgu modeli un pelnītspēju. Ko notikumi BIB liecina par situāciju finanšu nozarē kopumā? Par to ceturtdien, 15. decembrī, pulksten 12 žurnālists Andris Auzāns raidījumā "Spried ar Delfi" sarunājās ar FKTK priekšsēdētāju Santu Purgaili un Finanšu nozares asociācijas valdes locekli Jāni Brazovski.

Purgaile arī sacīja, ka banka ilgstoši bija pastiprinātas uzraudzības režīmā, tai piemēroti daudz dažādi uzraudzības pasākumi. Tāpat piemēroti dažādi tiesiskie pienākumi, lai stabilizētu darbību, tomēr banka nav spējusi tos izpildīt.

FKTK atzinusi "Baltic International Bank" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās, un, izvērtējot ietekmi uz sabiedrību, nolēma neveikt bankas darbības stabilizāciju. Banka ir viena no mazākajām Latvijā un tai ir niecīgs klientu skaits, tāpēc ietekmi uz finanšu sektoru bankas slēgšana neatstāšot, iepriekš skaidrojusi Purgaile.

Jau nākamajā dienā komisija ir vērsusies Eiropas Centrālajā bankā (ECB) ar lūgumu anulēt "Baltic International Bank" izsniegto licenci kredītiestādes darbībai.

Jautāta, vai Valsts policijas sāktais kriminālprocess par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju bankā ir saistīts vai jebkādā veidā sekmējis vai paātrinājis FKTK lēmumu, Purgaile sacīja, ka FKTK ir informēti par policijas darbībām, bet FKTK lēmumi būtu sekojuši neatkarīgi no policijas darbībām.

Bankas lielākie akcionāri 2022.gada septembra beigās bija Valērijs Belokoņs (38,13%) un Vilorijs Belokoņs (21,3%). Pēc aktīvu apmēra "Baltic International Bank" 2021.gada beigās bija 10.lielākā banka Latvijā, ziņo aģentūra LETA. "Baltic International Bank" šogad deviņos mēnešos strādāja ar zaudējumiem 7,186 miljonu eiro apmērā, kas ir 3,6 reizes vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā. Bankas aktīvi 2022.gada 30.septembrī bija 195,29 miljonu eiro apmērā, kas ir par 7,1% jeb 14,88 miljoniem eiro mazāk nekā 2021.gada beigās

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!