Oktobra sākumā ASV farmācijas uzņēmums "Merck" paziņoja, ka tam izdevies radīt mājas apstākļos lietojamas zāles, kas ievērojami samazina risku smagi saslimt vai nomirt ar Covid-19. Līdzīgu medikamentu pētījumus turpina arī vairākas citas farmācijas kompānijas. Par to, kā šobrīd notiek Covid-19 ārstēšana 23. oktobrī konferenci rīko arī Latvijas Ārstu biedrība (LĀB). Kādi medikamenti jau ir apstiprināti un cik tuvu esam mājas apstākļos lietojamām efektīvām zālēm pret Covid-19 - par to Andris Auzāns 21. oktobrī pulksten 12 raidījumā "Spried ar Delfi" runāja ar Zāļu valsts aģentūras direktora vietnieku Jāni Zvejnieku un LĀB prezidenti Ilzi Aizsilnieci.

Uzņēmuma "Merck" veiktajā pētījumā, pacientiem, kas pēc koronavīrusa infekcijas simptomu parādīšanās sāka lietot jauno medikamentu ar nosaukumu molnupiravirs, hospitalizācijas vai nāves risks sarucis par 50%. Tas iedarbojas, uzbrūkot enzīmam, ko Covid-19 izraisošais koronavīruss izmanto, lai vairotos. Medikaments gan nav bijis iedarbīgs Covid-19 pacientiem, kas jau ir smagā stāvoklī un nonākuši slimnīcā.

Tagad jauno medikamentu plāno izvērtēt ASV un Eiropas farmācijas tirgus uzraugi. Apstiprināšanas gadījumā šīs būtu pirmās efektīvās zāles pret Covid-19, kas lietojamas mājas apstākļos. Darbu pie līdzīgu Covid-19 medikamentu radīšanas un apstiprināšanas turpina arī citas farmācijas kompānijas, piemēram, “Pfizer” un “Roche”.

Līdz šim vairāki medikamenti, piemēram, veterinārmedicīnā lietotais ivermektīns pateicoties sociālajos tīklos izplatītām baumām, jau plaši lietoti Covid-19 ārstēšanai mājas apstākļos, tomēr klīniskos pētījumos to efektivitāti pierādīt nav izdevies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!