Ēnu ekonomikas īpatsvars pagājušajā gadā Latvijā palielinājās par 1,1 procentpunktu līdz 26,6% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Kas to veicinājis un vai ar turpmāku pieaugumu jārēķinās arī nākotnē, ceturtdien, 26. maijā, pulksten 12 raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns sarunājās ar Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes padomnieku Konstantīnu Beņkovski un Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidentu Andri Biti.

Rīgas Ekonomikas augstskolas maijā publicētais ēnu ekonomikas indekss liecina, ka naudas izteiksmē kopējie zaudētie nodokļu ieņēmumi no ēnu ekonomikas Latvijā pārsniedz 2,7 miljardus eiro. Nozaru griezumā visaugstākais ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā joprojām ir būvniecības nozarē.

Covid-19 pandēmijas ietekmē ēnu ekonomikas apjoms 2021.gadā ir pieaudzis arī Lietuvā un Igaunijā. Lai gan pieaugums kaimiņvalstīs ir straujāks nekā Latvijā, ēnu ekonomikas īpatsvars abās valstīs joprojām ir zemāks nekā Latvijā – Lietuvā tas sasniedzis 23,1%, bet Igaunijā – 19%.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!