Ņemot vērā Krievijas agresiju Ukrainā, virkne demokrātisko valstu, tajā skaitā Latvija, ievieš arvien jaunas sankcijas pret agresoriem Kremlī un Putina režīma atbalstītājiem. Par to, kāds ir sankciju uzlikšanas process un kas kavē vēršanos pret Krievijas kara finansētājiem, raidījumā "Spried ar Delfi" ceturtdien, 17. martā, žurnālists Andris Auzāns sarunājās ar Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) vadītāju Ilzi Znotiņu un Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretāru Mihailu Papsujeviču.

Pēc sankcijām pakļauto personu sarakstu apstiprināšanas, Latvijas tiesām līdz 2022. gada 16. martam ir nosūtīta informācija par 39 nekustamajiem īpašumiem, kas atrodas to īpašumā, valdījumā vai kontrolē. No tiem pieci īpašumi nepastarpināti pieder sankcionētām personām – Pjotram Avenam, Mihailam Fridmanam, Vladislavam Tretjakam un Ņikitam Mazepinam.

TM uzsver, ka aktīvi turpina darbu pie sasaistes identificēšanas starp sankciju sarakstos iekļautajām personām un nekustāmā īpašuma objektiem, kas varētu būt sankcijām pakļauti objekti. Ik dienu Tiesu administrācija atbilstoši vadlīnijās noteiktajiem kritērijiem un Latvijas oficiālajos reģistros pieejamajai informācijai analizē vairākus gadījumus un, konstatējot atbilstības, sagatavo un nosūta tiesām informāciju par liegumu noteikšanu konkrētiem nekustamajiem īpašumiem.

Tomēr tas nav vienīgais jautājums FID dienaskārtībā. Šā gada martā dienests sācis ikgadējo kampaņu “Zini naudas li(ī)kumus”, kurā pievērsīsies jauniešu informēšanai par finanšu noziegumiem, riskiem un rīcību, lai no tiem izvairītos. Kā norāda FID, pēdējo gadu laikā arvien vairāk jauniešu kļūst par “naudas mūļiem”, par nelielu samaksu palīdzot krāpniekiem legalizēt un pārvietot nelikumīgi iegūtos naudas līdzekļus. Naudas atmazgāšana bieži saistīta ar ļoti smagiem noziegumiem – narkotiku vai ieroču biznesu, cilvēku tirdzniecību u.c.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!