No rītdienas, 1. aprīļa darbu jāsāk masu vakcinācijas centriem, tādējādi nodrošinot, ka Latvijā Covid-19 vakcīnu nedēļā var saņemt pat 150 000 cilvēku. Andris Auzāns raidījumā "Spried ar Delfi" par šo centru gatavību un loģistikas izaicinājumiem runāja ar veselības ministru Danielu Pavļutu (A/P) un Vakcinācijas projekta biroja vadītāju Evu Juhņēviču. Sarunā piedalījās arī žurnāliste Māra Libeka, kura ilgstoši sekojusi veselības aprūpes aktualitātēm.

Ņemot vērā gaidāmās vakcīnu piegādes, liela mēroga vakcinācijas centrus plānots atvērt jau uz Lieldienu brīvdienām - tā žurnālistiem pirmdien pavēstīja Juhņēviča. Ja līdz šim ģimenes ārsti un slimnīcas kopā varēja veikt līdz 55 000 vakcināciju nedēļā, tad kopā ar vakcinācijas centriem šī kapacitāte būs starp 100 000 un 150 000 nedēļā.

Masu vakcinācijas centrus plānots iedalīt trīs līmeņos atbilstoši to izmēriem. "A" līmeņa centru telpas pārsniedz 5000 kvadrātmetru un tiem ir vismaz 180 autostāvvietas. Divi šādi centri būs Rīgā - Ķīpsalas hallē un "ATTA Centrā". "B" līmeņa vakcinācijas centru telpas ir ar vismaz 1500 kvadrātmetriem un vismaz 45 autostāvvietām. Šādi centri būs desmit pilsētās - Rīgā, Cēsīs, Daugavpilī, Jelgavā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Liepājā, Rēzeknē, Valmierā un Ventspilī. To atrašanās vietas noteikušas pašvaldības. "C" līmeņa centri tiek veidoti sarunās ar pašvaldībām, kas šobrīd vēl turpinās, tādēļ precīzs to skaits vēl nav zināms. Apstiprināts, ka tādi tiks veidoti Alūksnē, Bauskā, Jaunolainē, Kuldīgā, Madonā, Olainē, Salaspilī, Saldū, Siguldā, Talsos un Tukumā. Šī līmeņa vakcinācijas centri darbu sāks, kad tiks sasniegts ievērojams vakcīnu apjoms un pieprasījums vakcinēties.

Vakcinācijas process gan joprojām būs atkarīgs arī no Latvijai solīto vakcīnu devu piegāžu grafika un pašu iedzīvotāju gatavības saņemt potes.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!