Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ir iesprūdusi laikā starp Augstāko padomi un mūsdienām, norādīja Valsts prezidents Egils Levits. Viņaprāt, CVK ir jānodrošina ar noteiktiem finanšu līdzekļiem un jāiekļauj valsts pārvaldības sistēmā, jo citādi "neviens nejūtas atbildīgs par to". Par CVK budžetu, gatavošanos Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām un to, vai vēlēšanu sistēmā nepieciešamas izmaiņas, žurnāliste Alina Lastovska otrdien, 21. februārī iztaujāja jauno CVK vadītāju Kristīni Saulīti. Raidījumā piedalījās arī "Delfi" redaktors Kārlis Arājs.

Kā ziņots, Saeima 2. februārī ievēlēja CVK jauno sastāvu, un par Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju tika ievēlēta Pasaules Brīvo latviešu apvienības bijusī vadītāja Saulīte.

Viņa pēc ievēlēšanas šajā amatā žurnālistiem pauda, ka ir nopietni jāgatavojas Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu norisei 2024. gadā. Runājot par EP vēlēšanu organizēšanu, Saulīte norādīja, ka tām jāsagatavojas laikus, tāpēc nevar turpināt pieeju, ka naudu vēlēšanām tiek turpināts piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, vēstīja LETA.

Vaicāta par reformām CVK, Saulīte norādīja, ka tiek sagaidītas lielas pārmaiņas, kuru ieviešana būs atkarīga gan no viņas pašas un komandas darba, gan arī saņemtā atbalsta valsts līmenī.

Savukārt Valsts prezidents februāra sākumā pēc tikšanās ar premjerministru pauda: "Mēs abi uzskatām, ka CVK būtu jānonāk Saeimas kompetencē. Lielākajā daļā Eiropas valstu vēlēšanas ir vai nu Tieslietu vai Iekšlietu ministrijas, vai arī parlamenta kompetencē. Latvijā būtu piemērotāk, ja Saeima būtu atbildīga par vēlēšanu rīkošanu un CVK būtu Saeimas pārvaldības daļa."

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!