Pārtikas cenu un mājokļa izdevumu kāpums rudenī iedzīvotājiem, visticamāk, liks savilkt jostas, un pēc valsts atbalsta energoresursu dārdzības dēļ varētu lūkoties arī uzņēmēji. Kā to salāgot ar valsts budžeta iespējām, pirmdien, 30. maijā raidījumā "Spried ar Delfi" žurnāliste Alina Lastovska sarunājās ar diviem Saeimas deputātiem – Finanšu ministrijas parlamentāro sekretāru Ati Zakatistovu un bijušo ekonomikas ministru Jāni Vitenbergu (NA).

Ekonomisti prognozē, ka iedzīvotāju ienākumu kāpums šī gada laikā arvien vairāk atpaliks no cenu pieauguma, bet rudenī grūtības sagādās būtiskas izmaiņas rēķinos par pakalpojumiem, kas saistīti ar mājokli. Iedzīvotājiem, kam ienākumi ir mazi un uzkrājumu nav, situācija ir daudz sarežģītāka, tāpēc svarīgs ir valsts atbalsts.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzdevis Labklājības ministrijai sadarbībā ar Ekonomikas ministriju, Finanšu ministriju, Iekšlietu ministriju un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju izstrādāt un iesniegt izskatīšanai valdības 14.jūnija sēdē piedāvājumu par visaptverošu mērķētu pabalstu sistēmu, kas ļautu finansiāli mazaizsargātākajām iedzīvotāju grupām saņemt atbalstu energoresursu cenu un vispārējās inflācijas pieauguma ietekmes mazināšanai.

Labklājības ministrijā norāda – šoreiz atbalsts energoresursu cenu un vispārējās inflācijas pieauguma ietekmes mazināšanai būs paredzēts tikai tām iedzīvotāju grupām, kuru ienākumi ir zemāki par konkrētu līmeni, jo pašlaik valsts nevar atļauties izmaksāt universālus pabalstus visiem iedzīvotājiem, kā, piemēram, tas bija pagājušajā gadā, kad par katru bērnu tika piešķirts valsts atbalsts 500 eiro apmērā vai kad četru mēnešu laikā katru mēnesi tika piešķirts 20 eiro pabalsts katram pret Covid-19 vakcinētajam senioram.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!