Beļģijā pēc garām diskusijām tomēr nolemts aizvākt Latviešu leģiona karagūstekņiem veltīto pieminekli, kas 2018. gada 23. septembrī tika atklāts Zedelgemas pilsētā, Flandrijas provincē. Par šādu lēmumu liecina 3. decembra paziņojums vietējās pašvaldības interneta vietnē, kurā skaidrots, ka ņemts vērā ekspertu grupas slēdziens. Par pretrunīgi vērtēto pieminekli, un kāpēc tas raisījis šādu ažiotāžu, 8. decembrī raidījumā "Spried ar Delfi" Andris Auzāns izjautāja vēsturnieku, Latvijas Okupācijas muzeja direktores padomnieku Gintu Apalu un pētnieku Didzi Bērziņu, kurš bija viens no Latvijas pārstāvjiem 15 starptautisku ekspertu darba grupā, kas izveidota pieminekļa izvērtēšanai.

Tomēr Zedelgemas pašvaldība Beļģijā ir apliecinājusi Latvijas vēstniecībai, ka patlaban nav pieņemts lēmums par latviešu karagūstekņu piemiņai veltītā pieminekļa "Latvijas stāvstrops brīvībai" pārvietošanu, norādījis Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris.

Viņš pavēstīja, ka Latvijas vēstniecība Beļģijā ir saņēmusi informāciju no Zedelgemas pašvaldības, ka starptautisko vēsturnieku simpozijs par sarežģītajiem vēstures notikumiem saistībā ar vairāk nekā 12 000 latviešu karagūstekņu nonākšanu Zedelgemā ir noslēdzies ar rekomendāciju pārvietot pieminekli "Latvijas stāvstrops brīvībai" no tā pašreizējās atrašanās vietas.

Jūlijā par iespējamiem draudiem latviešu karavīriem veltītajam piemineklim ziņoja Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (ETP). Vaideres vadībā EP Vēstures atceres grupas deputāti nosūtīja vēstuli Zedelgemas pašvaldībai, aicinot saglabāt pieminekli "Latvijas stāvstrops brīvībai" latviešu karavīriem, kuri bija iesaukti leģionā un pēc Otrā pasaules kara bija ieslodzīti Zedelgemas karagūstekņu nometnē.

Pēc deputātes vārdiem, priekšlikums nojaukt pieminekli izskanējis vairākos Beļģijas medijos, kur ticis ziņots, ka vairāku vietējo politisko spēku pārstāvji izdarījuši spiedienu uz Zedelgemas pašvaldību, lai tā piemiņas vietu demontētu. Tas tiek pamatots ar argumentu, ka piemineklis latviešu leģionāriem "godinot nacistu līdzstrādniekus". Spiediena rezultātā Zedelgemas pašvaldība esot lēmusi pārdēvēt "Brīvības laukumu", kurā atrodas piemineklis, kā arī mainīt uz pieminekļa novietoto plāksnīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!