Te dziļiem sniegiem pārbagāta ziema, te netipiski vēss pavasaris, te rekordkarsta vasara, te neredzēti spēcīgi negaisi un pat plūdi - vai pēdējo gadu svārstīgie laika apstākļi ir sakritība vai arī klimata pārmaiņu rezultāts? Ko varam sagaidīt no atlikušās vasaras, un pats galvenais - kāds laiks mūs gaida Līgosvētkos? Par to Alina Lastovska raidījumā "Spried ar Delfi" runā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Klimata un skaitliskās modelēšanas nodaļas datu analītiķi-eksperti Daci Gaili un LVĢMC Prognožu nodaļas vadītāju Lauru Krūmiņu.

Pēc netipiski vēsa pavasara Latvija jūnija sākumā beidzot sagaidīja vasarīgu laiku, bet tagad saulainas dienas mijas ar lietu un negaisiem. Sinoptiķi 14. jūnijā izsludinājuši sarkano brīdinājumu, jo Latvijai no dienvidiem tuvojas ciklons, kas valsts austrumos atnesīs ilgstošu un ļoti intensīvu lietu. LVĢMC un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests izsludinājis sarkano brīdinājumu par gaidāmiem plūdiem.

Tas 14. jūnijā ir spēkā visā Latgalē, kā arī Sēlijā un Vidzemes austrumu daļā. Savukārt Vidzemes rietumos un Zemgales austrumos būs spēkā oranžās pakāpes brīdinājums.

Gaidāma plaša teritoriju applūšana, kas var radīt apdraudējumu drošībai un nepieciešamību evakuēties. Laikapstākļi apgrūtinās pārvietošanos un tiks traucēta elektroenerģijas un ūdens apgāde, telekomunikāciju sakari. Gaidāmi bīstami braukšanas apstākļi pasliktinātas redzamības un akvaplanēšanas dēļ.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!