Līdz 15.novembrim Rīgā tiks nojaukts Latvijas okupācijas laikā uzceltais padomju karavīru piemineklis Pārdaugavā, Uzvaras parkā, un drošības dienesti rūpīgi gatavojas tam, lai pieminekļa aizvākšanas laikā nepieļautu nekārtības. Kādi ir galvenie riski un kā tos mazināt gan pieminekļa nojaukšanas laikā, gan pēc tam – par to raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns sarunājās ar Valsts prezidenta padomnieku nacionālās drošības jautājumos, Nacionālās drošības padomes sekretāru Jāni Kažociņu un politikas zinātnes doktoru, dezinformācijas pētnieku Mārtiņu Hiršu.

Rīgas pašvaldības izpilddirektors Jānis Lange pirmdienas rītā sasauktā preses konferencē pavēstīja, ka sākta gatavošanās pieminekļa demontāžai, un to plānots pabeigt līdz 15. novembrim. Kad tieši kritīs pats piemineklis, domē vēl neatklāja, taču norādīja, ka sprāgstvielas demontāžas procesā netiks izmantotas.

Rīgas pašvaldība jau mēneša sākumā piešķīra finansējumu pieminekļa demontāžai, lēšot, ka šo darbu izmaksas varētu pārsniegt 2 miljonus eiro.

Valsts drošības dienesta (VDD) vērtējumā demontāžas laikā, līdzīgi kā citos Kremļa ārpolitikas interesēm neatbilstošos notikumos, pieaugs pret Latviju vērsto informatīvās ietekmes pasākumu intensitāte un agresivitāte. Šajā gadījumā to mērķis būs turpināt šķelt Latvijas sabiedrību, graut ticību Latvijas valsts pārvaldei, kā arī veicināt spriedzi un nedrošības sajūtu dažādos Latvijas sabiedrības segmentos.

Vienu no protestiem pret pieminekļa nojaukšanu pirmdien, 22. augustā, pieteikusi Latvijas Krievu savienība. Konsultējoties ar drošības iestādēm, pašvaldība šo pasākumu nav atļāvusi.

Par gaidāmajiem riskiem sabiedrības drošībai un iespējām tos mazināt - skaties raidījumā “Spried ar Delfi”.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!