Mājputnu novietnēs Lietuvā un Igaunijā šomēnes konstatēti augsti patogēnās putnu gripas (H5N1) uzliesmojumi. Par to, kā šī sērga apdraud putnkopības nozari, par biodrošības pasākumiem Latvijā un citām putnkopības nozares aktualitātēm pirmdien, 27. martā pulksten 12.00 raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns sarunājās ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Veterinārās uzraudzības departamenta direktores vietnieku Edvīnu Oļševski un Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas izpilddirektori Annu Ērlihu.

Kā ziņots, nelielā mājputnu novietnē Lietuvā konstatēts augsti patogēnās putnu gripas uzliesmojums, informēja PVD pārstāvji. PVD norāda, ka ir sākti slimības ierobežošanas un apkarošanas pasākumi.

Savukārt pirms trim nedēļām Igaunijas novietnē, kur tika turēti vairāk nekā 160 dažādu sugu putni, tostarp dējējvistas, pīles, zosis, baloži un pāvi, arī konstatēta putnu gripa.

PVD Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītājs Mārtiņš Seržants aģentūrai LETA atzīmēja, ka pērn Lietuvā un Igaunijā putnu novietnēs putnu gripa netika konstatēta. Savukārt 2021. gadā Igaunijā slimība konstatēta trīs novietnēs, bet Lietuvā – 54 novietnēs.

Tāpat viņš informēja, ka Zemkopības ministrija no 1. aprīļa plāno ieviest pastiprinātus biodrošības pasākumus mājputnu turēšanai.

Ņemot vērā gājputnu pavasara migrāciju un ar to saistītos putnu gripas riskus, PVD aicina mājputnu turētājus stingri ievērot biodrošību un citus noteikumus, lai nepieļautu putnu gripas un citu slimību ievazāšanu novietnē.

Vienlaikus, lai pasargātu mājputnus, PVD iesaka šajā laikā mājputnus nelaist ārā brīvi pastaigāties, bet par visiem gadījumiem, kad ir aizdomas par mājputnu saslimšanu, nekavējoties jāziņo veterinārārstam vai PVD.

Tāpat iedzīvotāji aicināti ziņot par atrastiem mirušiem savvaļas putniem, īpaši – ūdensputniem, zvanot uz PVD uzticības tālruni 67027402 vai informējot tuvāko PVD pārvaldi un aprakstot precīzu putna līķa atrašanās vietu vai nosaucot koordinātes.

Augsti patogēnā putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, kam raksturīga augsta mirstība. Vīrusa rezervuāri un izplatītāji dabā ir savvaļas putni, sevišķi ūdensputni, kam slimība var noritēt bez raksturīgajām pazīmēm. Mājputni var inficēties, nonākot kontaktā ar inficētajiem savvaļas putniem. Tāpat putnus var inficēt ar piesārņotu ūdeni, barību vai priekšmetiem (apaviem, apģērbu, inventāru), uz kuriem nonācis vīruss.

Līdz šim Latvijā augsti patogēnā putnu gripa konstatēta tikai savvaļas ūdensputniem. Pērn Latvijā pirmais putnu gripas gadījums savvaļas putniem tika konstatēts janvārī, kad putnu gripa tika konstatēta sešiem gulbjiem. Tas bija vienīgais Latvijā reģistrētais saslimšanas gadījums 2022. gadā.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!