Būtiski neuzlabojoties sabiedriskā transporta pievilcībai, rīdzinieku un Pierīgas iedzīvotāju atkarība no no privātā autotransporta arvien pieaugs, secina eksperti, taču problēmu sabiedriskā transporta jomā galvaspilsētā netrūkst. Kāds ir pašvaldības plāns, lai uzlabotu sabiedriskā transporta pieejamību, pievilcību un arī pilsētvidi kopumā padarītu ērtāku un patīkamāku, raidījumā “Spried ar Delfi” otrdien pulksten 12 žurnālists Andris Auzāns sarunājās ar pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” valdes priekšsēdētāju Džinetu Innusu un Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītāju Jāni Vaivodu.

Uzņēmums “Rīgas mikroautobusu satiksme” septembrī paziņojis par maksātnespēju, savukārt pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” nodrošināto reisu skaits joprojām nav atgriezies pirmspandēmijas līmenī. Arī pieturvietu labiekārtošana iestrēgusi un jau otrais iepirkums noslēdzies neveiksmīgi, bet pasažieri autobusus daudzviet gaida zem klajas debess. 

Tikmēr Centrālās statistikas pārvalde (CSP) un uzņēmums "Grupa93" aizvadītajā nedēļā publiskojis aptauju par iedzīvotāju pārvietošanos, un tās rezultāti liecina, ka Covid-19 pandēmijai bija ievērojama ietekme uz vieglo automobiļu izmantošanas pieaugumu un sabiedriskā transporta izmantošanas samazinājumu Rīgā un Pierīgas reģionā, un šīs izmaiņas paradumos ir saglabājušās neatkarīgi no pandēmijas intensitātes.

Tāpat secināts, ka pārvietošanās ar sabiedrisko transportu ir stipri neizdevīgāka laika un ātruma ziņā, it īpaši Rīgā, un, pretēji gaidītajam, pārvietošanās ar velosipēdu apjoms ir samazinājies, toties pieaugusi pārvietošanās ar kājām.

Ja būtiski neuzlabosies sabiedriskā transporta pievilcība izmaksu, laika un komforta ziņā, Rīgas metropoles areāls vēl vairāk tiks "iespiesta" atkarībā no privātā autotransporta, tiks vēl vairāk apdraudēti vides aizsardzības un pievilcīgas dzīves vides mērķi, secināts analīzē.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!