Pēdējās nedēļās cilvēkiem neērtības radījis ne tikai karstums, bet arī smakas - Valsts vides dienests (VVD) vēsta, ka jūnijā un jūlijā saņemti vairāki simti sūdzību par traucējošām smakām, tomēr lielākoties pārkāpumi nav konstatēti. Par to, kādēļ karstajā laikā šādu sūdzību ir vairāk un kā noteikt, kad par smaku ir jāziņo, Andris Auzāns 21. jūlijā pulksten 14 raidījumā "Spried ar Delfi" runāja ar VVD Operatīvā koordinācijas centra vadītāju Elmāru Jasinski, VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes direktori Dainu Kalēju, kā arī ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Laboratorijas vadītāja vietnieci Maiju Matrozi.

Šī gada jūnijā un jūlijā VVD saņēmis jau kopumā 243 ziņojumus par traucējošu smaku. Tomēr, veicot pārbaudes, no visiem šiem ziņojumiem tikai 18 gadījumos jeb aptuveni 7% novērotā smaka atzīta par traucējošu. Seši jeb viena trešdaļa no šiem gadījumiem saistīti ar SIA "Rīgas ūdens" bioloģiskās attīrīšanas stacijas "Daugavgrīva" dūņu laukiem Vārnukrogā, Jūrmalā.

VVD norāda, ka jebkura piesārņojoša darbība, kas tiek veikta, rada ietekmi uz apkārtējo vidi, t.sk. var tikt novērota īslaicīga labsajūtu traucējoša smaka. Tomēr šajos gadījumos, kā liecina VVD veiktās pārbaudes, ja uzņēmums ievēro vides prasības, šī īslaicīgā smaka nav atzīstama par traucējošu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!