Banku analītiķi šogad Latvijā sagaida gan īslaicīgu un seklu recesiju, gan darba samaksas kāpumu vidēji par 7-9%, gan bezdarba līmeņa pieaugumu līdz 7-8%. Par to, vai notiekošais ekonomikā saasinās darba tirgus problēmas, 12. janvārī pulksten 11 raidījumā "Spried ar Delfi" Alina Lastovska izjautāja Latvijas darba devēju konfederācijas ģenerāldirektores vietnieci politikas plānošanas un administratīvajos jautājumos Ilonu Kiukucāni un Ekonomikas ministrijas Analītikas dienesta vadītāju Daci Zīli.

Saskaņā ar EM darba tirgus vidēja un ilgtermiņa prognozēm, šobrīd darba tirgū iezīmējās divas fundamentālas problēmas – augstākās kvalifikācijas darbinieku trūkums, jo īpaši STEM (zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātne, matemātika) jomās, kā arī dēļ sabiedrības novecošanās pieaugošs deficīts vidējās profesionālās kvalifikācijas jomās.

Aptuveni 95 000 cilvēku ar vispārējo vidējo izglītību vai pat zemāku izglītības līmeni un bez iegūtas profesijas tiek prognozēts augsts bezdarba risks. Tāpēc pārkvalifikācija un kvalifikācijas paaugstināšana ir svarīgi instrumenti, lai atbalstītu iedzīvotāju spēju pielāgoties mūsdienu tehnoloģiju radītajām izmaiņām.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!