Ko paredz vairāku ministriju izstrādātais plāns iedzīvotāju pasargāšanai no augstiem apkures un elektrības rēķiniem? Kuri iedzīvotāji atbalstu saņems, cik liels tas būs, un cik valstij izmaksās? Kā arī, protams, kādi šķēršļi - politiski un finansiāli vēl ir šī atbalsta ieviešanai? Par to Alina Lastovska raidījumā "Spried ar Delfi" pulksten 12 runā ar labklājības ministru Gati Eglīti (Konservatīvie) un Latvijas Darba devēju konfederācijas sociālās drošības ekspertu Pēteri Leiškalnu.

Kā ziņots, Labklājības ministrijai sadarbībā ar Ekonomikas ministriju, Finanšu ministriju, Iekšlietu ministriju un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju bija uzdots izstrādāt un iesniegt izskatīšanai valdības 14. jūnija sēdē piedāvājumu par visaptverošu mērķētu pabalstu sistēmu. Tās mērķis bija aizsargāt trūcīgāko sabiedrības daļu no energoresursu cenu un inflācijas pieauguma ietekmes.

Piedāvājumā, kas aprakstīts LM informatīvajā ziņojumā, paredzēts nākamajā apkures sezonā kompensēt iedzīvotājiem daļu no siltumenerģijas, elektrības un dabasgāzes tarifu pieauguma. Daļa no atbalsta pasākumiem varētu attiekties uz mājsaimniecībām ar zemiem ienākumiem.

Plānotais atbalsta sniegšanas periods ir 2023.gada oktobris līdz 2024.gada aprīlis. Kopējās izmaksas piedāvātajiem atbalsta pasākumiem varētu būt no 450 līdz 468 miljoniem eiro, izriet no ziņojuma projekta.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!