Ukraina gatavojas sākt sarunas par tās uzņemšanu Eiropas Savienībā. Kādas ir Ukrainas iespējas, priekšrocības un šķēršļi ceļā uz ES – par to ceturtdien, 14. aprīlī, pulksten 12 raidījumā “Spried ar Delfi” žurnālists Andris Auzāns sarunāsies ar Eiropas Parlamenta deputātu Robertu Zīli (NA) un Eiropas kustības Latvijā prezidentu Andri Gobiņu.

Ukraina 9. aprīlī saņēmusi Eiropas Komisijas anketu, kas ir nozīmīgs solis, lai Ukrainai tiktu piešķirts ES kandidātvalsts statuss. Pēc anketas aizpildīšanas EK sagatavos slēdziens par Ukrainas gatavību sarunām par dalību ES. Valsts prezidents Volodimirs Zelenskis paudis pārliecību, ka Ukrainas valdība atbildes sagatavos kvalitatīvi un ātri.

Tiesa, ārpolitikas eksperti norāda, ka ES kandidātvalsts statusa piešķiršana ir ilgs politisks process, kes nenozīmē automātiskas tiesības pievienoties Eiropas Savienībai, turklāt tas ir tikai viens no sešiem pamatsoļiem, kas jāizpilda valstij, kandidējot uz iestāšanos ES. Iepriekš paātrinātā procesā ES uzņemtas tikai trīs valstis - Austrija, Somija un Zviedrija. Tās kļuva par ES dalībvalstīm divu gadu laikā, kamēr, piemēram, Horvātijai tas prasīja astoņus gadus.

Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena, pasniedzot Zelenskim EK anketu, uzsvērusi, ka tas "ilgs nevis, kā parasti, vairākus gadus, bet tikai vairākas nedēļas".

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!