Kritis kārtējais dienā atklāto Covid-19 saslimšanas gadījumu skaita rekords, turpina palielināties arī slimnīcās guļošo Covid-19 pacientu skaits. Veselības ministrija plāno izsludināt mediķu mobilizāciju, Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) tikmēr prasa veselības ministra demisiju. Kā līdz šim nonācām, kāda ir situācija veselības aprūpes sistēmā un ko gaidīt tuvākajās dienās un nedēļās - par to 28. oktobrī raidījumā "Spried ar Delfi" Monika Cālīte runāja ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktori Lieni Cipuli un Austrumu slimnīcas stacionāra "Tuberkulozes un plaušu slimību centrs" galveno ārsti Andru Cīruli.

26. oktobrī Latvijā reģistrēti 3206 jauni Covid-19 gadījumi un saņemti ziņojumi par 33 Covid-19 pacientu nāves gadījumiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati. Kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 pieaugusi līdz 1737,4 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju, kas joprojām ir līdz šim augstākais Latvijā reģistrētais rādītājs un divas ar pusi reizes pārsniedz pagājušās ziemas rekordu. Tikmēr slimnīcās stacionēto Covid-19 pacientu skaits sasniedzis 1291.

Veselības ministrija (VM) 29. oktobrī plāno valdībai iesniegt pieprasījumu mobilizācijas izsludināšanai veselības aprūpes jomā. Tas nozīmē, ka darbam ar Covid-19 saslimušajiem tiks piesaistīti arī privātās ārstniecības iestādēs strādājošie, kā arī ārpus nozares strādājošās ārstniecības personas. Šiem cilvēkiem tiks izsūtītas pavēstes - par pavēstes nepildīšanu laikā, kad ir izsludināta mobilizācija, personai draud kriminālatbildība. Plānots, ka mobilizācija varētu stāties spēkā 2. novembrī.

Tikmēr LĀB prasa veselības ministra Daniela Pavļuta (A/P) demisiju, atsaucoties uz "visas mediķu sabiedrības sašutumu par veselības ministra Pavļuta un VM neprofesionālo pieeju Covid-19 radītās krīzes risināšanā". Biedrība pārmet, ka veselības aprūpē strādājošo viedoklis tiek ignorēts jau divus gadus un norāda, ka arī par ieceri izsludināt mediķu mobilizāciju uzzinājusi no medijiem.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!