Patentu valde ar sociālā eksperimenta palīdzību noskaidrojusi, ka daļai Latvijas iedzīvotāju nav svarīgi, vai tiešsaistē iegādāta prece ir oriģināla, vai nezināmas izcelsmes viltojums, un arī sociālo mediju sludinājumu platformu administratori pieļauj viltojumu plašu izplatību. Kā viltoto preču iegāde rada kaitējumu valsts ekonomikai, un kā iespējams viltojumu apriti ierobežot, par to otrdien, 23. maijā raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns izjautāja Patentu valdes direktoru Agri Batalauski un VID Muitas pārvaldes Riska vadības daļas vadītāju Arturu Kovaļenko.

Veiktā eksperimenta mērķis bija pārliecināties, vai cilvēki tiešsaistē iegādājas nepārprotamus viltojumus. Tas norisinājās no 10. līdz 17.maijam, izvietojot 38 sludinājumus tādās vietnēs kā facebook.com, ss.com un andelemandele.lv. Pircējiem tika piedāvātas dažādas preces, tostarp auto rezerves daļas, smaržas, somiņas un aksesuāri, uztura bagātinātāji un elektronikas preces.

Ievērojami lielāka interese par izvietotajām precēm bija sludinājumu portālos, kur kopumā atsaucās 302 interesenti, turpretī sociālajos medijos tikai 35. Lielākā interese bija par viltotām smaržām, kam sekoja somiņas un aksesuāri. Analizējot sludinājumos piedāvātās preces, Patentu valde secinājusi, ka iedzīvotāji ir gatavi pirkt viltojumus, kuru cena pārsniedz 100 eiro, kā arī ir interese par jau lietotām viltotām precēm, visbiežāk apģērbu un aksesuāriem.

Lai mazinātu viltotu preču izplatību, muita kontrolē sūtījumus un kravas, kas tiek ievestas no trešajām valstīm. Iegādājoties internetā viltotu preci, pircējs var palikt gan bez pasūtījuma, gan arī naudas, jo šāda sūtījuma ceļu pie saņēmēja muita aptur, norādīja VID Muitas pārvaldes direktora vietniece Sandra Kārkliņa-Ādmine.

"Mēs nezinām, kur nonāk līdzekļi, kas tiek iegūti no viltoto preču pārdošanas; iespējams, tie tiek izmantoti citu noziedzīgu darbību finansēšanai," pauda Sandra Kārkliņa-Ādmine.

Iedzīvotāji Latvijā un arī visā pasaulē turpina iegādāties viltotas preces, tādējādi pakļaujot apdraudējumam savu veselību, un radot kaitējumu gan videi, gan valsts ekonomikai un tās izaugsmei.

19. maijā atklāta ikgadējā pretviltošanas un sabiedrības informēšanas kampaņa "Esi oriģināls – izvēlies oriģinālu!" Patentu valde sabiedrības informēšanas un izglītošanas kampaņu organizē jau kopš 2017.gada, un tās mērķis ir pievērst uzmanību viltojumu negatīvajai ietekmei uz veselību, dzīvību, ekonomiku, un vidi, un aicināt izvēlēties oriģinālas preces.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!