Arī Rīgas apgabaltiesa, apelācijas kārtībā izskatot tā dēvēto Zolitūdes traģēdijas krimināllietu, par vainīgu tajā atzina tikai būvinženieri Ivaru Sergetu, bet pārējos apsūdzētos attaisnoja. Par šo tiesas lēmumu un lietas virzību žurnāliste Alina Lastovska 26. janvārī raidījumā "Spried ar Delfi" iztaujāja Sergeta aizstāvi Artūru Zvejsalnieku un biedrības "Zolitūde 21.11." vadītāju Regīnu Ločmeli.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa, pasludinot apelācijas instances spriedumu Zolitūdes traģēdijas krimināllietā, pieņēma arī četrus blakuslēmumus, ar kuriem tika "mesti akmeņi" gan prokuratūras, gan pirmās instances tiesas dārziņos. Tāpat vienā lēmumā aicināts sākt kriminālprocesu par dokumentu viltošanu, bet citā – norādīts uz advokātes, iespējams, nekorektu rīcību.

Ar pirmo no četriem blakuslēmumiem noteikts norādīt Rīgas tiesas apgabala virsprokuroram par kriminālprocesa veikušo amatpersonu [prokuroru] rīcību, jo lietā bijis nesamērīgi liels lietisko pierādījumu apjoms, kas aizņēma 559 lapas gala spriedumā, no kuriem lielākā daļa netika izmantoti pierādīšanā. Tiesa, bijuši arī citi iemesli, kuru dēļ apgrūtināta un paildzināta lietas izskatīšana tiesā, norādīja tiesnese Iveta Vīgante.

Tāpat tiesa lēma norādīt virsprokuroram nepieciešamību izlemt jautājumu par kriminālprocesa uzsākšanu saistībā ar, iespējams, notikušo dokumentu viltošanu, izstrādājot metāla konstrukcijas, jo šādas ziņas iegūtas iztiesāšanas laikā, nopratinot lieciniekus. Šajā konkrētajā jautājumā iespējamā viltošana notikusi likvidētajā SIA "Vikom industry".

Turpretim cits blakuslēmums pieņemts par advokātes Jevgenijas Tverjanovičas-Bores rīcību, kurā viņa kā cietušo pilnvarota pārstāve, tai skaitā kāda vīrieša, kurš nomira pērn augustā, uzstājoties tiesas debatēs oktobrī, lūdza viņa labā piedzīt morālā kaitējuma kompensāciju 300 000 eiro. Blakuslēmums adresēts Latvijas Zvērinātu advokātu padomei (LZAP).

Apgabaltiesas tiesnese arī sacīja, ka tiesa nolēmusi norādīt, ka pirmās instances spriedumā nav atspoguļoti un izvērtēti visi tai pieejamie pierādījumi, nav pienācīgi atspoguļotas liecības, bet atsevišķi pierādījumi nav bijuši pārbaudīti tiesas sēdē.

Blakuslēmumu var pārsūdzēt tikai reizē ar tiesas pieņemtā galīgā nolēmuma pārsūdzēšanu, un tas stājas spēkā vienlaikus ar spriedumu.

Rīgas apgabaltiesas spriedumu var pārsūdzēt 20 dienu laikā. Pilns nolēmums būs pieejams 2023. gada 7. februārī.

2013. gada 21. novembrī, Zolitūdē sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!