2021. gadā turpinājās Covid-19 pandēmija, auga starptautiskais saspīlējums attiecībās ar Krieviju un Baltkrieviju un strauji uzleca energoresursu cenas. Par to, kā vērtējami aizvadītā gada izaicinājumi un ko varam sagaidīt no nākamā gada, Alina Lastovska raidījumā "Spried ar Delfi" 30. decembrī runāja ar bijušo Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu.

Dr. Vaira Vīķe-Freiberga Latvijas Valsts prezidentes amatu ieņēma divus termiņus pēc kārtas no 1999. līdz 2007. gadam. Viņa aktīvi piedalījās valsts demokratizācijas un tiesiskā pamata nostiprināšanas procesā, iestājās par Latvijas ārpolitikas interesēm, palīdzot iesaistīt Latviju Eiropas Savienībā un NATO.

Prezidente 2005. gadā kļuva par ANO ģenerālsekretāra īpašo sūtni reformu jautājumos, vēlāk 2006. gadā viņa bija Baltijas valstu kandidāte ANO ģenerālsekretāra amatam, 2007. gadā turpināja darboties kā Eiropas Savienības nākotnes Pārdomu grupas viceprezidente un Starptautiskās krimināltiesas upuru Uzticības fonda valdes locekle.

Viņai ir plaša akadēmiskā, organizāciju vadības un oratores pieredze. Prezidente ir starptautiski aktīva demokrātijas, sociālā taisnīguma, Eiropas vēstures un kultūras jautājumos, vēstīts Latvijas Valsts prezidenta kancelejas interneta vietnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!