Šajā nedēļā Rīgā viesojusies virkne starptautisku politiķu, un galvenais dienaskārtības jautājums šo tikšanos laikā bijis Krievijas iebrukums Ukrainā un draudi citu valstu drošībai. Par to, ko šīs vizītes nozīmē Latvijas drošības kontekstā un kā vērtējama notikumu attīstība Ukrainā, "Delfi" žurnāliste Monika Cālīte piektdien, 11.martā, raidījuma "Spried ar Delfi" speciālizlaidumā vaicāja ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam. Raidījumā piedalījās arī "Delfi" ārzemju ziņu nodaļas žurnālists Toms Ģigulis.

Rīgā šonedēļ ieradies gan ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, gan Kanādas premjerministrs Džastins Trudo, Spānijas premjerministrs Pedro Sančess, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, Izraēlas un Nīderlandes ārlietu ministri.

Augsto amatpersonu ierašanās notiek laikā, kad Krievija turpina karu Ukrainā. Tiekoties ar Nīderlandes ārlietu ministru Vopki Hūkstru, Rinkēvičs uzsvēra: "Krievijas militārā agresija Ukrainā un no tā izrietošās sekas ir pilnībā mainījušas drošības situāciju Eiropā. Spēcīga Eiropas Savienības un NATO partnerība ir svarīga, lai demonstrētu vienotību un vērstos pret globāliem draudiem un izaicinājumiem”

Savukārt, tiekoties ar Blinkenu, viņš norādījis, ka Latvijas drošības interesēs ir pastāvīga ASV militārā klātbūtne, un pauda pārliecību, ka Krievijas karam pret Ukrainu būs nopietnas ilgtermiņa sekas visas Eiropas drošībā un aizsardzībā.

Tikmēr Ukrainā turpinās smagas kaujas par brīvību, Krievijas karaspēks pastrādā brutālus noziegumus pret civiliedzīvotājiem, bet humanitārie koridori cilvēku glābšanai bieži tiek sabotēti. Miera sarunās panākumus nav izdevies gūt.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!