Saeimas Ārlietu komisija aizvadītajās divās nedēļas vētījusi ar Krieviju noslēgtos divpusējos līgumus, tostarp arī analizējusi, vai kāda no vienošanām varētu būt šķērslis, lai nojauktu pieminekli padomju armijai Uzvaras parkā. Vai Latvija var denonsēt līguma punktu, kas sargā šo būvi, un kādas tam varētu būt sekas – par to pirmdien, 9. maijā, pulksten 12 raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns sarunājās ar Saeimas Ārlietu komisijas deputātu Jāni Dombravu (NA) un biedrības "Brāļu kapu komiteja" priekšsēdētāju, vēsturnieku Arni Āboltiņu.

Sākoties Krievijas iebrukumam Ukrainā, Ārlietu ministrija veikusi apkopojumu lai izvērtētu, vai esošajos apstākļos ir iespējams apturēt katra atsevišķa ar Krieviju noslēgtā divpusējā līguma izpildi vai to denonsēt. To vidū ir arī līgums par dažādu piemiņas vietu uzturēšanu, tostarp par padomju armijai veltīto pieminekli Uzvaras parkā, Rīgā.

Tikmēr Tieslietu ministrija patlaban gatavo ziņojumu par Uzvaras parkā esošā pieminekļa demontāžas iespējām, piedāvājot četrus risinājumus, kā tas būtu paveicams, taču šie scenāriji saskaņojami arī ar valsts drošības iestādēm.

Kopumā starp Latviju un Krieviju ir noslēgtie 58 divpusējie līgumi, daži no tiem jau ir zaudējuši spēku. Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA) iepriekš uzsvēris, ka komisija neskata šos līgumus tikai pieminekļa Āgenskalnā dēļ - starp Latviju un Krieviju esot noslēgti vairāki pašlaik nepieļaujami līgumi.

Tikmēr atsevišķās pašvaldībās padomju okupācijas pieminekļu demontāža jau notiek – aprīļa nogalē Ogres novada pašvaldības dome nolēmusi demontēt piecus tās administratīvajā teritorijā esošos padomju okupācijas režīma piemiņas akmeņus, savukārt 3.maijā arī Jelgavas novada domes ārkārtas sēdē pieņemts lēmums demontēt trīs padomju okupācijas režīma piemiņas akmeņus.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!