Pretrunīgu rekciju un asas diskusijas izraisījusi jaunā pieeja vēstures mācīšanai skolās – vēsture vairs nav atsevišķs mācību priekšmets, bet gan apvienota ar sociālajām zinībām. Par to, kāds bijis pamatojums šādas kārtības ieviešanai, un vai tā mazinās skolēnu zināšanas par vēsturi, ceturtdien, 16. martā raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns izjautāja projekta "Skola2030" vecāko ekspertu sociālajā un pilsoniskajā jomā, Ādažu Brīvās Valdorfa skolas vēstures un sociālo zinātņu skolotāju Ansi Nudienu, Vēstures un sociālo zinību skolotāju biedrības valdes priekšsēdētāju, Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas vēstures un sociālo zinību skolotāju Baibu Atmani un Vēstures un sociālo zinību skolotāju biedrības valdes locekli, Rīgas Hanzas vidusskolas vēstures un sociālo zinātņu skolotāju Aleksandru Langi.

Latvijas vēstures un sociālo zinību skolotāju biedrība apstiprinājusi rezolūciju, kas iesniegta Izglītības un zinātnes ministrijai. Tajā aicināts atjaunot vēsturi kā no sociālajām zinībām atšķirīgu mācību priekšmetu. Skolotāji norāda, ka ar jauno pieeju vēstures zināšanas paliek novārtā, jo skolēnam nerodas cēloņsakarību izpratne. Rezolūcijā arī norādīti 12 punkti, kā pilnveidot jauno mācību saturu.

Kā ziņots, Valsts prezidents Egils Levits, piedaloties diskusijā "Vēstures mācība: vieta stundu sarakstā un loma Satversmes vērtību apguvē" uzsvēra, ka projekta "Skola 2030" kontekstā satraukumu rada izglītības satura neskaidrības, atbilstošas didaktikas, mācību materiālu trūkums, nepietiekamais atbalsts vēstures skolotājiem. Prezidenta ieskatā, pēc vairāku gadu pieredzes ir pienācis laiks izvērtēt jaunās mācību metodes un mācību saturu.

Valsts pirmā amatpersona skaidroja, ka vēstures skolotājiem demokrātiskā valstī ir jāprot atrast līdzsvaru starp faktiem, kritiskās domāšanas kompetenci un vērtībās balstītu skatījumu. Pēc prezidenta paustā, skolotājam bez atbilstošas sagatavotības un prasmēm būs grūti nodrošināt šādu vērtībās balstītu pieeju Latvijas vēsturei.

"Skola 2030" ir Valsts izglītības satura centra realizēts projekts "Kompetenču pieeja mācību saturā". "Skola 2030" mērķis ir izstrādāt, aprobēt, pēctecīgi ieviest Latvijā tādu vispārējās izglītības saturu un pieeju mācīšanai vecumā no pirmsskolas gadiem līdz vidusskolai, kā rezultātā skolēni gūtu dzīvei mūsdienās nepieciešamās zināšanas, prasmes un attieksmes.

Projekta ietvaros tiek veikta šobrīd spēkā esošo mācību satura dokumentu pārskatīšana un pilnveide, atjaunotā mācību satura izstrāde un aprobācija, mācību priekšmetu programmu un mācību materiālu izstrāde, t.sk. bērniem ar speciālām vajadzībām vai veselības traucējumiem.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!