Kopš valdības lēmuma, ka no 15. novembra daudzi nevakcinēti darbinieki varēs tikt atstādināti no darba pienākumiem bez algas, Veselības inspekcijā (VI) būtiski pieaudzis darba devēju iesniegumu skaits par, iespējams, nepamatoti izsniegtām slimības lapām, raidījumā "Spried ar Delfi" sacīja inspekcijas vadītāja Anita Slokenberga. Nepilna mēneša laikā inspekcija saņēmusi šādus iesniegumus par vairāk nekā 640 darbiniekiem, kas ir divas reizes vairāk nekā parasti gada laikā.

Slokenberga sacīja, ka iepriekšējos gados šāds iesniegumu skaits bija ievērojami mazāks, piemēram, 2019.gadā visa gada laikā tādu bija 349, bet pērn – 361. Savukārt tagad, nepilna mēneša laikā, ir iesniegumi par 643 darbiniekiem, atklāja inspekcijas vadītāja.

Vienā gadījumā kāda iestāde inspekcijā vērsusies pat par 181 darbinieka slimības lapām. Slokenberga gan neatklāja, kura iestāde tā bijusi.

Jāatgādina, ka konstatējot pārkāpumu darbnespējas lapu izsniegšanas kārtībā, ārstu var saukt pie administratīvās atbildības. Atbilstoši Ārstniecības likuma 87. pantam par darbnespējas lapas izsniegšanas un anulēšanas kārtības neievērošanu tiek piemērots naudas sods no 140 līdz 1400 eiro.

Pilno raidījuma ierakstu skatieties šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!