Privātpersonas maksātnespēja ir "otrā iespēja" labticīgam parādniekam, un nevajag kautrēties to iziet, ja dzīvē gadījies nonākt neatmaksājamos parādos, jo tas nav nekāds kauna traips – tā raidījumā "Tiesības zināt" norādīja zvērināts advokāts un sertificēts maksātnespējas procesa administrators Kaspars Novicāns. Viņš gan brīdināja – ja uz to ej, rēķinies, ka tavu rīcību un tēriņus uzraudzīs.

Novicāns skaidroja, ka ļoti būtisks fiziskas personas maksātnespējas procesā ir labticības kritērijs, proti, jārīkojas godīgi, nedrīkst mēģināt daļu no esošās mantas no parādu piedzinējiem tomēr noslēpt vai, piemēram, šķērdēt to luksusprecēs. "Būs jādomā par savu uzvedību maksātnespējas procesa laikā. Nebūtu skaisti, ja pa labi pa kreisi piedalītos azartspēlēs, veiktu kādus nesamērīgus pirkumus. Mums ir bijuši gadījumi, kad atnāk uz maksātnespējas procesu, bet konta izdruka parāda iepirkumus pa tik eksotiskām zemēm, ka tiesai pat nav vārdu, tā vienkārši izbeidz procesu ar jautājumu – kur jūs šo naudu ņēmāt? Vai tiešām no "tumbiņas" izvilkāt, vai bagāta sieva uzsauca? Ja jums reiz sieva var uzsaukt ekskluzīvus braucienus, varbūt viņa var arī uzsaukt saistību segšanu?" viņš stāstīja.

"Tiesības zināt" ir "Delfi TV" raidījums, kura epizodes publicējam katru otro nedēļu trešdienās pulksten 16. Raidījuma mērķis ir visiem Latvijas iedzīvotājiem saprotamā un atraktīvā veidā skaidrot, kā sevi vislabāk aizstāvēt, ja nonāc saskarsmē ar likumu – kā rīkoties, no kādām kļūdām izvairīties un kur meklēt palīdzību.

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:

Novicāns fiziskas personas maksātnespēju raksturoja kā "otrās iespējas došanu labticīgam parādniekam". Protams to nevar pieteikt jebkurš – likums paredz, ka parādiem jāpārsniedz vismaz 5000 eiro. Parāds var būt gan hipotekārais kredīts, gan citi aizņēmumi, gan nenomaksāti rēķini, bet jāsaprot, ka caur maksātnespējas procesu no parādsaistībām varēs atbrīvoties tikai cilvēks, kurš līdz nonākšanai grūtībās, rīkojies godīgi un nav centies apkrāpt savus aizdevējus.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!